İyi bir obada tüm oba üyeleri yemeklerini düzenli bir şekilde birlikte oturarak yerler.
Evde, yemek konusunda çok fazla düşünmen gerekmez. Genelde yemek vakti geldiğinde birisi yemeğini hazırlamış önüne koymuştur.
Fakat kampta, kendi başınasın, yemeğini hazırlayıp önüne koyacak birisi yok. Kullanacağın malzemeyi, yiyeceği seçmen ve miktarını ayarlaman gerek. Ayrıca, kampta ateş yakmayı, ocak yapmayı ve yemek pişirmeyi de bilmelisin. Üstelik bu yemeği, yalnız kendin için değil tüm oba için pişirecektir. İyi bir kamp aşçısı olabilmek için önce iyi bir aile aşçısı olman, ailen için yemek pişirmen gerekir. Bu nedenle mutfaktaki işlere yardımcı olmalı, önce kendi mutfağındaki ocakta yemek pişirmelisin. Daha sonra kampta, mutfağında edindiğin bu bilgiyi kullanabilirsin.
HANGİ YİYECEKLERİ GÖTÜRMELİSİN?
Kamp yemekleri listesini hazırlarken evde yediğin türden yemekleri listene alman gerekir. Sağlığın ve gelişimin için yararlı olan besinleri liste dışı bırakmamalısın.
Hafta sonu kampları için fazla endişelenmeye gerek yok. Ama yaz kampında ihtiyacın olan besini alabilmek için yiyeceklerini dört gruptan seçmelisin.
—Süt ve süt ürünleri
—Sebze ve meyve
—Et, balık ve yumurta
—Ekmek ve diğer unlu yiyecekler
Bu ana yiyeceklere ek olarak yemek için kullanılacak ek malzeme reçel ve baharat da kampa götürülmelidir.
Gecelemeli bir kampa götürülecek yiyeceğin çoğu çiğdir, pişmemiştir. Oysa bir yürüyüş için seçilen yiyecekler kurutulmuş, hazır yiyecek ve sebzelerdir.
YEMEK LİSTESİNİN HAZIRLANMASI
Hafta sonu kampında obanın yemek listesini hazırlamakla görevlendirildiğini düşün. İşe nasıl başlarsın?
Yemek listesini belirlemek: İşe obandaki herkesin beğeneceği üç öğün yemeği belirlemekle başla. Bu liste bir kahvaltıyı, iyi bir öğle yemeğini ve tam bir akşam yemeğini içermektedir.
Yiyecek listesi: Hazırladığın yemek listesi arkadaşların tarafından kabul edildikten sonra yemeklerin için gerek duyacağın malzemelerin bir listesini hazırla. Daha sonra bu sayfalarda bulacağın listeye bakarak her izci için gerekli miktarı yaz ve izci sayısı ile çarp.
Maliyeti hesaplamak: Bundan sonra yapacağın iş fiyatları öğrenmektir. Bunun için yakınındaki bir bakkal ya süper markete git. Dükkân sahibine ya da idareciye durum anlattığında büyük bir olasılıkla sana yardımcı olacaktır. Kişi başına düşen masrafı, listendeki her şeyin fiyatını öğrenip, bu rakamları topladıktan sonra kampa katılacak kişi sayısına bölerek hesaplayabilirsin.
Yiyeceklerin satın alınması: Kampa katılacak herkes payına düşeni ödedikten sonra artık yiyecekleri satın alma zamanı gelmiş demektir. Obanın bazı üyeleri yiyecekleri taşımak için sana yardım etmek üzere görevlendirilecektir.
KİŞİ BAŞINA VERİLECEK YİYECEK MİKTARI
Et Grubu Bir Kişilik Miktar:
Et 200–500 gr.
Köfte 125 gr.
Tavuk 350 gr.
Sucuk, Salam vs. 100 gr.
Balık 200–250 gr.
Yumurta 2 adet
Süt Grubu Bir Kişilik Miktar:
Taze Süt 500 gr.
Süt Tozu 50–60 gr.
Peynir 60 gr.
Sebze, Meyve Grubu:
Portakal 1 adet
Greyfurt ½ adet
Domates 1 adet
Meyve Suyu 125 gr.
Kabak ¼ adet
Havuç 1 adet
Çeşitli Sebzeler 125 gr.
Patates 2–3 tane
Soğan 1 adet orta boy
Hazır Çorba ¼ Paket
Taze Meyve 1–2 tane
Kurutulmuş Meyve 60 gr.
Unlu Yiyecekler:
Ekmek 4 dilim
Kurabiye 60 gr.
Kek 60 gr.
Pirinç 50 gr.
Makarna 100 gr.
Puding ½ paket
YEMEK PİŞİRME HAZIRLIĞI
Kamptaki yemek pişirme hazırlığı yemek yiyecek olan izcilerin sayısına göre yapılır. Bazen tek başına bazen obaca yemek pişirirsin. Yemek pişirmenin en zevklisi oba için yemek pişirileceği zaman yaşanır.
Tek Başına Yemek Pişirmek:
Tek başına yemek pişirirken birlikte getirdiğin bir plastik örtü üzerine yemek malzemelerini koyarsın. Daha sonra yemek pişirme kabını alırsın. Bu, mutfağından getirdiğin bir tencere ya da bir tava olabilir. En iyisi tek kişilik bir pişirme setidir. Artık işe başlayabilirsin.
Obaca Yemek Pişirmek:
Bu durumda aranızda kimin neyi yapacağını kararlaştırmanız gerekir. Biriniz aşçı olursunuz, diğeri de yamağı. Yine plastik örtüye yemek malzemelerini ve pişirme araç ve gerecini koyarsın. Daha sonra da yemeği pişirir ve servisini yaparsın. Yamak ateşçi ve sucu görevini üstlenir. Gelecek öğün için görevler değişir. Böylece herkes eşit bir eğitim almış olur.
Elbette ki yemek pişirdiğin tencerenin isten kapkara olmasını istemezsin. Böyle bir tencereyi temizlemek çok zordur. İsten kararmaması ve rahatça temizlenebilmesi için tencereni deterjanla güzelce sıva ve daha sonra ateşin üzerine koy. İşi bitince iyice ov ve soğuk suyla yıka.
KAMPTA KAHVALTI
İçecekler: Kahvaltıda mevsime ve olanaklara göre çay, kahve, ıhlamur, taze süt ve süt tozu ya da meyve suyu kullanabilirsin.
Kaynamış Yumurta: Kampta yiyebileceğin bir kaynamış yumurta hem gerekli besini almana yardım edecek hem de kahvaltına lezzet katacaktır. Yumurtayı kaynatmak için önce suyu kaynama noktasına getir. Yumurtaları bir kaşıkla her seferinde birer tane olmak üzere yavaşça suya bırak. Kayısı yumurta yiyebilmek için yumurtayı 3–5 dakika, katı yumurta yiyebilmek için ise 10–15 dakika kaynatman gerekir. Yumurtayı sudan çıkardıktan sonra soğuk suya tutman kabuğunun daha kolay soyulmasını sağlayacaktır.
Tavada Yumurta: Yumurtayı kaynamış sevmezsen, tavada da pişirebilirsin. Bunun için 2 yumurtayı bir kapta çatal yardımı ile iyice çırp. Bir tutam tuz ve 2 yemek kaşığı su ekle. Yavaş ateş üzerine koyacağı tavada tereyağı veya margarini erit. Çırptığın yumurtaları yavaş yavaş tavaya dök. Arada sırada yumurtanın dibini tavadan ayır. İstersen yumurtana sucuk, sosis vb. ilave edebilirsin.
Sucuk, Sosis: Bunları yavaş ateşin üzerindeki bir tavada biraz yağla pişirebileceğin gibi ince yaş bir dala geçirerek şiş de yapabilirsin (Ağaçlara zarar vermemeye özen göstermeyi unutma.)
Yumurtalı Ekmek: Bir yumurta 1/4 çay kaşığı tuz ve bir fincan sütü hafifçe çırpıp keseceğin 8 dilim ekmeği bu karışıma batırdıktan sonra bir tavada kızdırılmış bitkisel yağda kızart. Kahvaltına yeni çeşniler katmak istersen hazırladığın bu ekmekleri üzerine şurup dökerek öğle veya akşam yemeklerinde tatlı olarak da yiyebilirsin. Ekmekler sıcaksa dökeceğin şurup soğuk, ekmekler soğuksa şurup sıcak olmalı.
KAMPTA ÖĞLE YEMEĞİ
Öğle yemeği günün en sıcak saatlerine denk gelir. Bu yüzden yemek pişirmekle pek fazla uğraşmayı istemezsin. Ama çok da acıktın. Ne yapmalı? Birkaç sandviç. Soğuk bir içecek, birkaç kurabiye karnını doyurur. Eğer günün ana öğünü olarak öğle yemeğini seçtinse daha ilerideki sayfalarda verilen akşam yemeği tariflerini öğle yemeği için kullanabilirsin.
Sandviçler: Bir kişilik servis için 4–6 dilim ekmek kullan. İçlerine tereyağı ve peynir, katı yumurta, dilimlenmiş domates, zeytin ezmesi, ton balığı gibi canının istediği malzemeyi koyabilirsin. Ayrıca domates sosu, marul maydanoz gibi yeşil sebzelerde kullanabilirsin. Bunlar hem güzel bir görünüm sağlayacak, hem de lezzete lezzet katacaktır.
Sıcak Yemekler: Kahvaltı için verilen tavada yumurta, tavada sucuk ya da sosis, şiş sucuk ya da sosis tariflerini öğle yemeği için kullanabilirsin.
Çorba: Sıcak çorba, soğuk ya da yağmurlu bir gün için mükemmel bir yemektir. Hazır çorbaları üzerindeki açıklamalara göre pişirebilirsin