Çar. Kas 20th, 2024

İnşaat materyalleri dalının çatı kuruluşu Türkiye İMSAD, ÇEDBİK iştirakinde, Avrupa Birliği Başkanlığı’nın uyumu ve takviyesi ile hayata geçen ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar Projesi Eğitimleri’ni, farklı vilayetlerde fiziki ve online toplantılarla gerçekleştirdi. Anadolu’daki sivil toplum kuruluşlarının daha faal olmaları, karar alma süreçlerine daha kolay tesir etmeleri ve bölümler ortası iş birliğinin artırılmasının hedeflendiği proje kapsamında Şanlıurfa, Giresun, Eskişehir ve İzmir’de iki gün fiziki, bir gün çevrim içi olmak üzere toplam üç gün süren eğitim toplantıları düzenlendi. İstanbul ve Ankara’da bulunan Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK üyesi STK’lar için de birebir eğitim programı internet üzerinden gerçekleştirildi.

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Gereci Sanayicileri Derneği) ve ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) iştirakinde başvurusu gerçekleştirilen ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar’ projesi, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali takviyesiyle uygulanan Sivil Toplum Takviye Programının üçüncü devri kapsamında hibe takviyesi almaya hak kazandı. Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK iş birliği ile 1 Nisan 2021’de hayata geçirilen ve 15 ay sürmesi planlanan proje kapsamında ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar Projesi Eğitimleri’; Şanlıurfa, Giresun, Eskişehir ve İzmir‘de iki gün fiziki, üçüncü gün online; İstanbul ve Ankara’da yer alan Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK üye dernekleri için ise online toplantılarla yapıldı.

Sektörler ortası proaktif iş birliğinin sağlanması, siyaset ve karar alma süreçlerine demokratik iştirak için sivil toplumun kapasitesinin artırılması ve gelişiminin desteklenmesi hedefiyle başlatılan proje kapsamında Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK, öncelikle kendi Sürdürülebilir Kalkınma Gayeleri (SKA) aksiyon planlarını geliştirmeye başladı.

Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar Projesi Eğitimleri’nin birincisi 28-29 Eylül’de Şanlıurfa’da, ikincisi 5-6 Ekim’de Giresun’da düzenlendi. Akabinde 19-20 Ekim’de Tepebaşı Belediyesi Lider Yardımcısı Suat Yalnızoğlu‘nun teşrifleri ile Eskişehir’de yapılan eğitim programını 26-27 Ekim’de İzmir’de Buca Belediye Lideri Erhan Kılıç ve Başkan Yardımcısı Barış Özreçber‘in teşrifleriyle gerçekleştirilen eğitim izledi.

3 gün süren eğitimlerin 2 günü “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” başlığıyla yapılırken, öbür günün eğitimlerinde “Savunuculuk” konusu masaya yatırıldı.

Şanlıurfa, Giresun, Eskişehir ve İzmir için çevirim içi olarak düzenlenen üçüncü gün eğitimleri, 19 ve 26 Kasım’da, Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK Üye Dernekleri Eğitimleri ise internet üzerinden 24, 29 Kasım ve 2 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirildi.

“Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” başlıklıeğitimler içinBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Siyasetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Levent Kurnaz ile birlikte, Boğaziçi Üniversitesi himayesinde oluşturulan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Tahlilleri Ağı (UNSDSN) Türkiye Koordinatörü Bahar Özay, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Siyasetleri Uygulama ve Araştırma Merkezi araştırmacıları Dr. Nazan An ve Dr. Tufan Turp, “Savunuculuk” başlıklıeğitimler içinAbdullah Gül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Burak Uzal ile Öğretim Vazifelisi Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Selahattin Ciritci ve Danışman Ayça Bağcı, eğitim programı kapsamında yer alan bilgileri iştirakçilerle paylaştı.

Sahip olunan kaynakların ehemmiyetinin vurgulandığı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” başlıklı eğitimlerde, kurumların topluma yalnızca ekonomik yarar sağlama rolüne sahip olmadığı, tıpkı vakitte toplumsal ve çevresel açıdan topluma karşı sorumlu olduğuna dikkat çekildi. Birebir vakitte sürdürülebilirlik ve iklim gündeminin, inşaat, etraf, mimarlık, güç, güç verimliliği ve sürdürülebilir kalkınma alanlarına tesiri konuşuldu.

“Savunuculuk” başlıklı eğitimlerde ise kesimler ortası diyalog sayesinde kent ismine değişim teorisi temel nokta olarak benimsenerek iştirakçilerle birlikte savunuculuk, paydaş tahlili ve irtibat bahislerinde tahlil ve değerlendirmeler yapıldı. Farklı dal ve meslek temsilcilerinin oluşturduğu iştirakçilerin yer aldığı eğitimlerde, bölgesel ve sektörel problemleri kapsamında görüş ve yorumları alınarak ortak gayeler doğrultusunda iş birliği ağlarının oluşmasına yönelik görüş alışverişinde bulunuldu. “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” eğitiminin ikinci gününde ise SKA’lar çerçevesinde iş birliği örnekleri paylaşılarak, kurum içi aksiyon planı hazırlama, Global Maksatlar için ortak çalışma alanları, aksiyon planı örnekleri değerlendirildi.

STK, kamu ve özel kesim iş birliği artacak

Projeden, Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK’in ulusal-küresel ağları, ulaşılması hedeflenen en az 50 sivil toplum kuruluşunun ve lokal idareler tarafından kurulan ‘Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağı’ üyelerinin yararlanması amaçlanıyor. Projenin gaye kitlesi ortasında mahallî idareler, öbür kesimlerden paydaşlar ile birlikte Etraf ve Şehircilik Bakanlığı, Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı üzere ilgili kamu kurumları yer alıyor.

‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar’ projesi faaliyetleri ortasında web sayfası, STK’lar için Sürdürülebilir Kalkınma, lobicilik, bağlantı ve paydaş diyaloğu hakkında kapasite geliştirme eğitim programı, Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK’in SKA aksiyon planları ve ilerleme raporları, SKA hakkında kitapçık, SKA üzerine bir toplumsal medya kampanyası, tavsiye niteliğinde bir siyaset evrakı ve SKA Mükafatları bulunuyor.

Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Ünitesi olan Sivil Toplum Dayanak Programı, STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesine yönelik yürütülen bir hibe programıdır ve Sivil Toplum Dayanak Programının üçüncü devrinde verilen dayanaklarla STK’ların kurumsal kapasitesinin artırılması ve STK’lar ortası iştiraklerin teşvik edilmesi; faal vatandaşlık ve STK’ların karar alma süreçlerine iştirakinin desteklenmesi ve son olarak etkin vatandaşlık için yasal çerçevenin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen