Cum. May 3rd, 2024

Yenilikçi teknolojiler, endüstriyel haberleşmeyi yine şekillendirmeye devam ederken mevcut yetenekleri üst seviyeye taşıyor ve yeni araçların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu teknolojilerden biri olan Vakte Hassas Ağ (TSN-Time Sensitive Network) endüstriyel haberleşmede oynadığı temel rol sayesinde her geçen gün daha çok değer kazanıyor. Bu sebeple işletmelerin fabrikalarında TSN’yi devreye almak için çabucak harekete geçmeleri gerektiğini vurgulayan CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, TSN’nin endüstriyel haberleşmenin geliştirilerek geleceğe hazır hale getirilmesindeki tesirlerini kıymetlendirdi.

Sanayi 4.0 uygulamalarının gereksinim duyduğu yüksek süratli ve muteber bir endüstriyel haberleşmenin yararlarından yararlanmayı sağlayan Vakte Hassas Ağ (TSN-Time Sensitive Network), değişikliklere kolay ahenk sağlayabilen esnek üretim sınırlarının oluşmasını sağlıyor. TSN’nin Sanayi 4.0 muhtaçlıklarının desteklenmesi konusunda büyük değer taşıdığının altını çizen CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, şu açıklamalarda bulundu:

“TSN; Sanayi 4.0 uygulamalarını destekleyen, geleceğe hazır ve rekabetçi temaslı sanayilerin hayata geçirilmesine katkı sağlıyor. Bu teknoloji, 5G üzere büyük avantajlar sunacak yeni inovasyonlara uyumluluk için gerekli özelliklere sahip. Bu yüzden şirketlere, bugünün muhtaçlıklarını karşılarken endüstriyel haberleşmenin geleceğine hazırlanmak ismine TSN’yi fabrikalarında nasıl uygulayabileceklerini bugünden keşfetmeye başlamalarını tavsiye ediyoruz. İşletmeler için TSN teknolojisini fabrikalarında uygulamaya başlarken önerdiğimiz kilit tahlillerden birisi ise gigabit bant genişliğiyle birlikte TSN işlevlerine sahip kesimin birinci endüstriyel Ethernet’i olan CLPA’nın en yeni teknolojisi CC-Link IE TSN. Bu teknolojiyle birlikte işletmeler bir dizi uyumlu aygıtın yanı sıra farklı sanayi standardı geliştirme seçeneklerini destekleyen kapsamlı bir geliştirme imkânı da yakalıyor.”

Endüstriyel haberleşmenin geleceğine hazırlanmanın birinci adımı TSN

CC-Link IE TSN’yi tercih eden işletmelerin Sanayi 4.0 çerçevelerini destekleyen son teknoloji eserler ve uygulamalar ile TSN ve yenilikçi yeteneklere sahip kendini kanıtlamış bir teknolojinin sağladığı tüm imkanlardan faydalanabildiğini vurgulayan Bizel, TSN’nin şirketlere bilgi teknolojileri ve operasyon teknolojileri dünyalarını birleştirmede kullanabilecekleri yetenekler sunduğunu belirterek kelamlarını şöyle sürdürdü: “Bu teknoloji sayesinde şirketler, proses şeffaflığı ve üretkenliklerini daha üst seviyelere taşıma fırsatına sahip oluyor. Hasebiyle dijital dönüşüm stratejileri, kilit operasyonların optimizasyonunda kullanılabilecek dataya dayalı öngörüler üretebiliyor. Bu noktada TSN’nin sağladığı bilgi şeffaflığı ile IT ve OT sistemlerini birleştirme imkanlarına sahip olan işletmeler, endüstriyel proseslerden daha fazla bilgi elde edebilecek. Toplanan datayı her geçen gün daha hakikat sonuçlar üreten akıllı iddia modelleriyle tahlil ederek üretim operasyonları için daha yararlı bilgilere ulaşabilecek. Bu derinlemesine bilgi; performans, üretkenlik ve verimliliğin yanı sıra son eser kalitesinin artırılmasında da kullanılabilecek.”

Fabrikalarda üretkenlik ve verimlilik sağlayan teknoloji

TSN standartlarının çok ağ yüklenmesini ortadan kaldırarak mümkün data kayıplarının önüne geçtiğini söyleyen Tolga Bizel; “Trafik planlama ve determinizm, şirketlere farklı trafik tiplerini tek bir ağda birleştirebilme imkânı sunuyor. Bu teknolojiyle şirketler kamera, barkod okuyucuları ve yazıcılardan gelen başka Ethernet trafiklerinin yanı sıra başka Ethernet protokollerini tek bir ağda birleştirebiliyor. Kolaylaştırılmış ve net bir biçimde yapılandırılmış ağ mimarileri, yanılgı tespit ve düzeltme sistemini hızlandırarak üretim kaybını düşürüyor. Ek olarak daha esnek bir altyapının kullanılmasını da mümkün kılıyor. Bu sayede, ağda aygıt ekleme/çıkarma süreci kolaylaşırken çoklu konfigürasyon ideolojisi dayanağıyla de yapılandırma süreçleri sürat kazanıyor. TSN teknolojisinin sunduğu bilgi şeffaflığı ve birleşimi, bir fabrikanın farklı kısımlarına farklı seviyelerde datalara ulaşabilme imkânı sunuyor. Geniş bir perspektiften baktığımızda ise bir bütün olarak fabrikalara üretkenlik ve verimliliklerini arttırma fırsatı sağlıyor” diyerek kelamlarını tamamladı.

CLPA (CC-Link Partner Association) Hakkında

CLPA (CC-Link Partner Association), CC-Link’in kapsamlı kullanımının desteklenmesi hedefiyle 2000 yılında kurulmuş bir açık ağ destekleme kuruluşudur. CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE, otomasyon alanında dünyanın birinci ve tek açık gigabit etherneti olarak, rakipsiz bant genişliği sayesinde Sanayi 4.0 uygulamaları için ülkü bir tahlil sunuyor. CLPA’nın temel faaliyet alanları ortasında; CC-Link IE ve CC-Link teknik spesifikasyonlarının oluşturulması ve ahenk testlerinin gerçekleştirilmesi, CC-Link kullanılan aygıt ve ekipmanlar için geliştirme takviyesi, aygıt seçimi için kullanıcı takviyesi ve CC-Link’in daha geniş kapsamlı bir halde benimsenmesine yönelik tanıtım çalışmaları yer alıyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, 3 bin 900’ü aşkın üye şirkete ve 300’ü aşkın üreticiden 1.900’ü aşkın uyumlu esere sahip. Tüm dünyada ise hâlihazırda 30 milyonu aşkın aygıt CLPA teknolojisini kullanıyor. Asya’nın önde gelen açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen