Çar. May 8th, 2024


Polisan Holding, 2022 yılı Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı. 2022 yılında iklim değişikliği ile uğraş ve sürdürülebilirlik performansı konusunda değerli muvaffakiyetler elde eden Polisan Holding, raporunda sürdürülebilirlik stratejileri ortasında yer alan; ömür döngüsü odağında eser dizaynından operasyonel verimliliğe, yenilenebilir güç kaynaklarından güç teminine kadar yarattığı tüm çevresel tesirlere yer verdi ve Kapsam III emisyonlarını azaltma maksatlarına de değindi. 

Kimya, boya ve liman işletmeciliği alanlarındaki yatırımlarıyla Türkiye’nin esaslı ve öncü küme şirketlerinden olan Polisan Holding A.Ş., iklim değişikliği ile uğraş ve daha yaşanabilir bir dünya için atacağı adımları açıkladı. 

‘Ancak Birlikte Başarabiliriz’ mottosuyla hazırlanan 2022 Sürdürülebilirlik Raporunda, Polisan Holding’in BM Global Unsurlar Sözleşmesi’ne imzacı bir şirket olarak, bedel zincirindeki tüm paydaşlarıyla insan hakları, çalışma standartları, iklim krizi, iş etiği ve yolsuzlukla uğraş üzere hususlarda yürüttüğü çalışmalara dikkat çekildi. Raporda ayrıyeten bu yıl Etraf, Toplumsal ve Yönetişim (ESG) çalışmalarının kapsamına Dünya Ekonomik Forumu Paydaş Kapitalizmi Göstergeleri de dahil edildi.

Türkiye’nin 2053 yılında net sıfır emisyon gayesiyle paralel olarak 2030 için COP27’de paylaştığı niyet beyanları referans gösterilerek Sonda Karbon Düzenleme Düzeneğine (CBAM) ve ilgili öbür yeşil dönüşüm düzenlemelerine ahenk tarafında efor gösterildiği de vurgulandı.

Raporda Polisan Holding’in emisyon yoğunluğunun 2012’den bu yana %46 azaltıldığı söz edildi. 

Emisyon oranları süratle azalıyor

Rapora nazaran Polisan Holding çatısı altında faaliyet gösteren Polisan Kimya ve Polisan Kansai Boya şirketlerinin emisyon yoğunluğu 2019’a kıyasla %38,4 oranında azaltıldı. Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında şirket yenilenebilir güç kaynaklarından elektrik temini, güç verimliliği, yeşil bina sertifikalı tesisler, etraf etiketli eserler üzere çeşitli projeler yürüttü. Şirket ayrıyeten CDP (Carbon Disclosure Project) İklim Değişikliği Programı’nda B+ notu alarak global ortalamayı aşan bir performans sergiledi.

Polisan Holding’in Sürdürülebilirlik Raporu’nda özetle şöyle denildi: “Şirketimiz son 3 yılda gerçekleştirdiğimiz Kaizen çalışmalarıyla 2.7 milyon kWh güç tasarrufu sağladı. Bu sayede yaklaşık 1.238 tCO 2 e emisyon salınımını engelledik. 2022 yılında elektrik tüketiminin %60’ı (16.674.985 kWh) yenilenebilir güç kaynaklarından karşılandı. Tüm bu çalışmaların sonucunda İklim Değişikliği performans notumuzu Avrupa ortalaması olan B+ düzeyine yükselttik. Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki yerimizi üst üste 6 yıldır koruyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamındaki çalışmalarımız bizim için çok değerli. Bayan çalışan sayımız 125’e, bayan yönetici sayımız ise 36’ya ulaştı. 2022’de bayan çalışan oranı bir evvelki yıla nazaran %12,2’den %13,5’e, bayan yönetici oranımız ise %20’den %23,8’e yükseldi.”

Cantekin Dinçerler: “İklim değişikliği ile çabamıza devam ediyoruz”

Polisan Holding’in 2022 GRI Sürdürülebilirlik Raporu hakkında değerlendirmede bulunan Polisan Holding İcracı İdare Konseyi Üyesi Cantekin Dinçerler, “Polisan Holding olarak, 2015 yılından bu yana yayınladığımız raporlarımızla sürdürülebilirlik yaklaşımımızı ortaya koyuyoruz. Dünya, iklim değişikliğinin hafifletilmesi ve iklim ahengi konusunda daha aktif bir formda işbirliği yapmaya başlamadığı takdirde, önümüzdeki 10 yıl boyunca daima global ısınmanın ve ekolojik bozulmanın devam edeceği aşikar. Ortak geleceğimiz için önemli tehditler oluşturan global risklere karşı tedbir almamız, dayanıklılığımızı artıracak stratejiler oluşturmamız, risk ve fırsatlarımızı yönetmemiz çok önemli” dedi.

Poliport ve Polisan Kansai Boya şirketlerinin sürdürülebilirlik performansının global derecelendirme platformu Ecovadis tarafından Gümüş Bilinirlik Düzeyi Ödülü’ne layık görüldüğüne de değinen Cantekin Dinçerler şunları kaydetti: “Refinitiv tarafından BİST ismine memleketler arası sürdürülebilirlik kriterleri temel alınarak yapılan değerlendirmelerde şirketimiz, raporlama devrinde ESG performans notu ile kimya kesiminde eşik bedelin üzerinde performans sergiledi ve Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki yerini bu yıl da muhafazayı başardı. 2017’den bu yana raporlama yaptığımız CDP (Carbon Disclosure Project) İklim Değişikliği Program notumuzu 2022 yılında globalde B-‘den B+’ya çıkardık. Avrupa genelinde B olan skor ile tıpkı, globalde ise B- üzerinde bir performans sergiledik.” 

Rapor GRI standartlarına uygun hazırlandı

Küresel Raporlama Teşebbüsü (GRI) Standartları’na uygun olarak hazırlanan Polisan Holding 2022 GRI Sürdürülebilirlik Raporu’nda yer alan bilgiler, 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri ortasındaki periyodu kapsıyor. Ayrıca Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA’lar) yapılan katkı da raporda yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen