Sal. Nis 30th, 2024


Kaspersky, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki şirketlerin süratle dijitalleştiği periyotta siber güvenlik risklerine dikkat çekti!

 

Son Kaspersky Business Digitisation anketine nazaran, Türkiye’deki şirketlerin %76’sı kıymetli ölçüde dijitalleşmiş durumda. Bu, iş süreçlerini daha anlaşılır ve verimli kılarak işleri kolaylaştırıyor. Fakat, beraberinde, artan siber güvenlik riskleri üzere değerli zorlukları da var. META bölgesindeki iştirakçilerin neredeyse yarısı (%46), şirketlerinin son 24 ay içinde bir siber güvenlik olayı yaşadığını tabir ederken, Türkiye’de bu oran %28 olarak belirlendi.

Dijitalleşme düzeyi Kaspersky Business Digitisation Index kullanılarak hesaplandı². Endeks, bir kuruluş tarafından dijital evrak iş akışının kullanılması, çalışanlar için BT eğitimlerinin sağlanması, iş süreçlerinin otomasyonu, müşterilerle dijital irtibat ve başkaları dahil olmak üzere 12 farklı bileşeni dikkate alıyor.

Özellikle, iş dünyasının dijitalleşmesi bahisli ankete katılan lokal iştirakçilerin %62’si kurumlarında uzaktan çalışmayı uygulayabildiklerini, %80’i müşterilerle dijital irtibat araçlarını kullandıklarını ve %65’sı iş süreçlerini otomatikleştirmeye çalıştıklarını belirtiyor. %70’i geçen yıl dijital aygıt ve hizmetlerin kullanımı konusunda çalışanlarına eğitim verdiklerini belirtiyor. Türkiye’deki datalar de ortalamaya hayli yakın bir  eğilim sergiliyor. Tüm bu faktörler şirketteki dijitalleşme düzeyinin artmasına katkıda bulunuyor.

Ancak tıpkı vakitte, iş süreçlerinin giderek daha dijital hale gelmesiyle birlikte META bölgesindeki iş dünyası temsilcileri çeşitli zorlukların da altını çiziyor. Türkiye’deki iştirakçilerin %32’si daha fazla siber güvenlik eğitimine muhtaçlık duyduklarını itiraf ediyor. %60’ı kesimlerinde mali ve fikri mülkiyet kayıplarının yanı sıra marka prestijine da ziyan verebilecek siber casusluk faaliyetlerinin gerçekleşebileceğini düşünüyor. Anket ayrıyeten Türkiye’deki çalışanların %85’inin bilgisayar ve öteki dijital ekipmanlarla çalışırken daha düzgün dijital maharetlere gereksinim duyduğunu ortaya koyuyor. Dijital maharet eksikliği, bir kuruluş için kıymetli siber güvenlik risklerine de yol açabiliyor.

Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Prensibim Özar, konuya dair şunları söylüyor: “Yapay zeka (AI), makine tahsili (ML) ve otomasyonun süratle ilerlemesiyle birlikte, çalışanların dijital okuryazarlığı bir öncelik haline gelmelidir. Örneğin deepfake hücumlarının yükselişi, çalışanlar bunları tesirli bir halde tespit edemezse şirketler için kıymetli sıkıntılara neden olabilir. İşletmeler dijital dönüşümü benimsemeye devam ederken, entegre siber güvenlik tedbirlerinin ehemmiyeti yadsınamaz durumda. Kaspersky olarak, şirketleri karmaşık siber ortamda tesirli bir biçimde gezinmeleri için gelişmiş güvenlik tahlilleri ve zeka ile güçlendirmeye kararlıyız. Hedefimiz, işletmelerin kritik varlıklarını korurken ve müşterilerinin inancını sürdürürken dijitalleşmenin tüm potansiyelinden yararlanabilmelerini sağlamaktır.”

Kaspersky uzmanları, kurumlardaki dijital süreçleri en yeterli formda korumak için şunları öneriyor:

  • Kaspersky Endpoint Detection and Response Expert ve Kaspersky Managed Detection and Response hizmeti üzere, saldırganlar kesin gayelerine ulaşmadan evvel saldırıyı erken evrede tespit etmeye ve durdurmaya yardımcı olan tahliller kullanın.
  • Kurumsal ortamınızı korumak için çalışanlarınızı eğitin. Kaspersky Automated Security Awareness Platform ile sağlananlar özel eğitim kursları bu mevzuda yardımcı olabilir.
  • İstismar tedbire, davranış algılama ve berbat hedefli hareketleri geri alabilen bir düzeltme motoru ile desteklenen Kaspersky Endpoint Security for Business üzere muteber bir uç nokta güvenlik tahlili kullanın. KESB ayrıyeten siber hatalılar tarafından kaldırılmasını önleyebilecek savunma sistemlerine da sahiptir.
  • Tehdit aktörleri tarafından kullanılan gerçek TTP’lerden haberdar olmak için en son Tehdit İstihbaratı bilgilerini kullanın. Kaspersky Tehdit İstihbaratı Portalı, Kaspersky TI için ortak erişim noktasıdır ve 26 yılı aşkın müddettir Kaspersky takımı tarafından toplanan siber taarruz datalarını ve içgörüleri sağlar.

Referanslar:

¹ META bölgesinde 2000 iş dünyası temsilcisine uygulanan anket Ağustos 2023’te gerçekleştirilmiştir.. 

² Türkiye için Endeks 100 üzerinden 85 puandır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen