Cum. May 3rd, 2024


Kaspersky Küresel Araştırma ve Tahlil Grubu (GReAT), Apple iPhone’larda daha evvel bilinmeyen ve Operation Triangulation kampanyası için çok değerli olan bir donanım özelliğini ortaya çıkardı. Takım bu keşfi Hamburg’da düzenlenen 37. Kaos Bağlantı Kongresi’nde sundu.

Kaspersky GReAT takımı, Apple System on a chip yahut SoC’de son iPhone akınlarında kritik rol oynayan ve Operation Triangulation olarak bilinen, saldırganların iOS 16.6’ya kadar iOS sürümlerini çalıştıran iPhone’larda donanım tabanlı bellek müdafaasını atlamasına imkan tanıyan bir güvenlik açığı keşfetti. Keşfedilen güvenlik açığı, muhtemelen “belirsizlik yoluyla güvenlik” unsuruna dayanan bir donanım özelliği ve test yahut kusur ayıklama için tasarlanmış olabilir. Birinci 0 tıklamalı iMessage saldırısının ve akabinde ayrıcalık yükseltmenin akabinde, saldırganlar donanım tabanlı güvenlik müdafaalarını atlamak ve muhafazalı bellek bölgelerinin içeriğini değiştirmek için bu donanım özelliğinden yararlandılar. Bu adım, aygıt üzerinde tam denetim elde etme noktasında çok değerliydi. Apple, CVE-2023-38606 olarak tanımlanan bu sorunu ele aldı.

Kaspersky’nin bildiği kadarıyla, bu özellik kamuya açık bir biçimde belgelenmemişti ve klâsik güvenlik teknikleri kullanılarak tespiti ve tahlili değerli bir zorluk teşkil ediyordu. GReAT araştırmacıları, iPhone’un donanım ve yazılım entegrasyonunu titizlikle tahlil ederek kapsamlı bir aksine mühendislik çalışması yürüttü ve bilhassa CPU ile sistemdeki çevresel aygıtlar ortasında verimli irtibatı kolaylaştırmak için kritik değere sahip olan Bellek Eşlemeli I/O yahut MMIO adreslerine odaklandı. Saldırganlar tarafından donanım tabanlı çekirdek bellek müdafaasını atlamak için kullanılan bilinmeyen MMIO adresleri, rastgele bir aygıt aralığında tanımlanmamıştı ve bu da kıymetli bir zorluk teşkil ediyordu. Grubun ayrıyeten SoC’nin karmaşık işleyişini ve bilhassa bellek idaresi ve muhafaza sistemleriyle ilgili olarak iOS işletim sistemiyle etkileşimini deşifre etmesi gerekiyordu. Bu süreç, bu MMIO adreslerine rastgele bir referans bulma arayışında çeşitli aygıt evraklarının, kaynak kodlarının, çekirdek manzaralarının ve eser yazılımının kapsamlı bir incelemesini içeriyordu.

Kaspersky GReAT Baş Güvenlik Araştırmacısı Boris Larin, şu bilgiyi paylaştı: “Bu sıradan bir güvenlik açığı değil. iOS ekosisteminin kapalı yapısı nedeniyle, keşif süreci hem şiddetli hem de vakit alıcıydı. Ayrıyeten hem donanım hem yazılım mimarilerinin kapsamlı bir biçimde anlaşılmasını gerektiriyordu. Bu keşfin bize bir defa daha öğrettiği şey, gelişmiş donanım tabanlı muhafazaların bile sofistike bir saldırgan karşısında etkisiz hale getirilebileceğiydi. Bilhassa de bu müdafaaları atlamaya müsaade veren donanım özellikleri kelam konusu olduğunda.”

“Operation Triangulation”, bu yazın başlarında Kaspersky tarafından ortaya çıkarılan, iOS aygıtlarını gaye alan bir Gelişmiş Kalıcı Tehdit (APT) kampanyasıydı. Bu sofistike kampanya, iMessage aracılığıyla dağıtılan sıfır tıklama açıklarını kullanarak saldırganların hedeflenen aygıt üzerinde tam denetim sahibi olmasını ve kullanıcı bilgilerine erişimini sağlıyor. Apple, Kaspersky araştırmacıları tarafından tespit edilen dört sıfır gün açığını gidermek için güvenlik güncellemeleri yayınlayarak cevap verdi: CVE-2023-32434, CVE-2023-32435, CVE-2023-38606 ve CVE-2023-41990. Bu güvenlik açıkları iPhone’lar, iPod’lar, iPad’ler, macOS aygıtları, Apple TV ve Apple Watch dahil olmak üzere geniş bir Apple eser yelpazesini etkiliyor. Kaspersky ayrıyeten Apple’ı donanım özelliğinin istismarı hakkında bilgilendirerek şirket tarafından bu mevzunun ele alınmasını sağladı.

Operation Triangulation ve tahlilin ardındaki teknik ayrıntılar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Securelist.com’daki raporu okuyun. 

Kaspersky araştırmacıları, bilinen yahut bilinmeyen bir tehdit aktörünün amaçlı saldırısının kurbanı olmamak için aşağıdaki tedbirlerin alınmasını öneriyor:

  • Bilinen güvenlik açıklarını yamamak için işletim sisteminizi, uygulamalarınızı ve antivirüs yazılımınızı sistemli olarak güncelleyin.
  • SOC grubunuzun en son tehdit istihbaratına (TI) erişimini sağlayın. Kaspersky Tehdit İstihbaratı Portalı, şirketin tehdit istihbaratına ortak erişim noktasıdır ve Kaspersky tarafından 20 yılı aşkın bir müddettir toplanan siber akın bilgilerini ve içgörülerini sağlar.
  • GReAT uzmanları tarafından geliştirilen Kaspersky çevrimiçi eğitimiyle siber güvenlik takımınızı en yeni amaçlı tehditlerle çaba edecek formda geliştirin.
  • Uç nokta seviyesinde tespit, araştırma ve olayların vaktinde düzeltilmesi için Kaspersky Endpoint Detection and Response gibi EDR tahlillerini uygulayın.
  • Daha derin içgörüler elde etmek için Kaspersky Olay Müdahalesi ve Dijital İsimli Tıp hizmetleri ile güvenlik denetimleri tarafından tanımlanan ikazları ve tehditleri araştırın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen