Pts. Nis 29th, 2024


Wim Hof Metod Eğitmeni Doruk Taraktaş, soğuk duş almanın bedene ne üzere yararlar sağladığını açıklıyor. 

Soğuk su ile duş almanın yararları çok eski vakitlerden beri bilinmekte. Farklı kültürlerde soğuk su şifa kaynağı olarak kullanılmaktaydı lakin 21.yy da artık tabiattan daha da kopmamız ve gerilimli hayatın içinde daima konfor alanımızda kalmaya çalışmamız nedeniyle soğuk hava ve soğuk su ile bağlantımız kesildi. Zihnimiz ve vücudumuz rahata alıştıkça daha da güçsüzleşti.

Doktorlar ve uzmanlar tarafından da önerilen soğuk duşların fizikî ve zihinsel sıhhatimize birçok yararı var. Wim Hof Metot (İrade, Nefes ve Soğuk çalışmaları) Eğitimeni  Doruk Taraktaş soğuk su çalışmalarını yararları ve nasıl başlamamız gerektiği konusunda şunları söylüyor.

“Soğuk suyun büyük bir güzelleştirici gücü var, tabi yanlışsız kullanıldığı taktirde. Her sabah soğuk kısa soğuk duşlar almak bir bütün olarak zihin ve vücudumuzda büyük bir güzelleşme ve gelişme sağlıyor. Zihin, vücut soğuk suya adapte olmak için bir bütün olarak esasen sahip olduğu, lakin konfor alanımızda kalmaktan kullanmadığımız sistemleri çalıştırıyor ve bu adaptasyon sırasında salgılanan hormonlar ve öbür değişiklikler sıhhatimizi arttırıyor.”

Taraktaş’a nazaran soğuk duşların birtakım yararları;

–       Bağışıklık sisteminizi düzenleyerek çok güçlü ve yeterli çalışan bir bağışıklık sistemi oluşturuyor. 

–       Bedendeki kronik gerilimi ve kronik enflamasyonu azaltıyor.

–       Spor sonrası güzelleşmeyi hızlandırıyor.

–       Kalp damar deveran sistemi esnekliğini arttırarak kalp ve damar sıhhatiniz güçlendiriyor.

–       Kan deveranını ve oksijenlenmeyi arttırıyor.

–       Kilo kaybı sağlıyor.

–      Şekeri düzenliyor

–       Soğuk havalara karşı yüksek tolerans geliştiriyorsunuz.

–       Dopamin, endorfin ve noradrenalin üzere yeterli hal hormonları salgılanmasını sağlayarak çok güçlü, müspet ve sağlıklı hissetmenize yardımcı oluyor. 

–       Metabolizmanız daha efektif çalışmaya başlıyor, sağlıklı bir mitokondriye sahip oluyor ve gün uzunluğu çok enerjik hissediyorsunuz.

–       Kahve rengi yağ hücreleriniz çoğalıyor.

–       Zihinsel odaklanma olma hüneriniz artıyor.

–       Strese ve zorluklara karşı kararlı ve güçlü bir zihin yapısı oluşturuyorsunuz. Güçlü bir irade ile hayatın içinde sıkıntı vakitlerde adım atabilme, denetimde ve istikrarda kalabilme marifetiniz gelişiyor.

“Ancak en kıymetli güzelleşme ve gelişmeyi zihinde yapıyor” diyen Taraktaş, bu güzelleşme ve gelişmeyi “Hayatın içindeki kronik gerilim ve gerilim hormonlarına uzun müddet maruz kalmak 21. yüzyılın ana sorunu. Soğuk suyu bir metafor olarak alırsak, her sabah aldığımız soğuk duşlar aslında bir gerilim kaynağı. Soğuk su (yani kısa müddetli stres) içinde denetimde ve nefesimizde, odağımızda kalmak bizi hayatın içindeki gerilim kaynaklarına karşı da denetimde ve güçlü kalabilme hüneri kazandırıyor. Gerilime karşı zihin ve vücut toleransı artıyor ve kronik gerilimin bize verdiği ziyanı ortadan kaldırıyor, kısaca daha sağlıklı oluyoruz. Gerilime zihinsel ve bedensel bir gerilim reaksiyonu vermek yerine, konforsuzun içinde denetimde kalmayı antrenman ediyoruz” kelamlarıyla açıklıyor.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen