Cts. Nis 27th, 2024


Bu belirtilere dikkat!

  • Uykudan uyanınca göz kapaklarında ağır çapaklanma ve yapışıklık, 
  • Kızarıklık, 
  • Göz kapaklarında şişlik, 
  • Sulanma, 
  • Işık hassasiyeti üzere şikâyetlerle başlar. 

Tek beğenilen başlayıp %60-80 ihtimalle birkaç gün içerisinde başka göze de bulaşır. Hastalık başladıktan sonra günler içerisinde durum kötüleşir. Bulanık görme, beğenilen yabancı cisim hissi, göz kapaklarını açmakta zorlanma meydana gelebilir. Hafif ateş, grip gibisi belirtiler, kulak önünde yahut çene altında lenf bezlerinin şişmesine bağlı ağrı eşlik edebilir. Düzgünleşme genelde 10-14 gün sürer, birtakım şahıslarda 3 haftayı bulabilir. Gözün saydam katmanı korneada lekeler oluşturarak görme kaybına sebep olabilir. Bu lekelerin geçmesi aylarca sürebilir, dolayısıya uzun periyodik görme sorunlarına yol açabilir.

10-12 gün kadar bulaşıcılığı sürüyor!

Adenovirüslerin bulaşıcılığı epey yüksektir. Enfekte yüzeylerle (havlu, kapı kolları vb.) el teması, tokalaşma, medikal aygıtlar (özellikle hastanelerde) yoluyla bulaşabilir. Aile içinde, okullarda, kışlalarda, hastanelerde çarçabuk yayılabilir ve salgınlar yapabilir. Bu nedenle enfekte şahısların izolasyonu hayli değerlidir. Enfeksiyonu bulunan şahıslar hastalık başlangıcından itibaren 10-12 gün kadar bulaştırıcıdır. Bu yüzden bilhassa bu müddet boyunca ferdî eşyalar ayrılmalı, tek kullanımlık havlular kullanılmalı, mümkünse başka yataklarda yatılmalı, eller sıkça sabunlu suyla yıkanmalıdır.

Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın ve yüzünüze temas etmeyin

Göz nezlesi pek çok komplikasyona yol açabileceğinden, belirtileri taşıyanlar kesinlikle göz hekimine muayene olmalıdır. Günümüzde adenoviral konjonktivitlerin hala tesirli bir tedavisi bulunmamaktadır. İlaçlar, hastaları rahatlatmak ve ek hastalıkların önüne geçmek için kullanılır. İlaçların dışında soğuk kompres uygulaması, göz kapaklarındaki ödemin azalmasını sağlar ve hastaları rahatlatır. Göz nezlesinde ferdî hijyen, tedaviden çok daha değerli bir yere sahiptir. Şahsî olarak alınacak kolay tedbirlerle tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu üzere adenoviral konjonktivit salgınlarının da önüne geçilebilir. Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkamak, kirli ellerle yüzünüze temas etmemek ve hasta bireylerle temas etmemek hastalık riskinizi en aza indirecektir. Unutmayın; bir kişi, binlerce kişiyi enfekte edebilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen