Cum. Nis 26th, 2024

Bu yıl, uzun metrajda 16, kısa metrajda 26 ve belgesel dalında 25 film yarışacak.

Antalya Altın Portakal Film Festivali, bugüne kadarki en yüksek katılımla 10 Ekim’de başlıyor. 10 – 16 Ekim tarihleri arasında film gösterimleri ve jüri değerlendirmesinin ardından 17 Ekim gecesi düzenlenecek törenle Altın Portakal ödülleri sahiplerini bulacak.

Dedeman Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısıyla 46. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali jürisi ve yarışmaya katılacak olan filmler tanıtıldı. Açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, bu yıl ki Altın Portakal’ın festival tarihinin en yüksek katılımıyla gerçekleşeceğini söyledi.
Festivalin bütçe açısından da bir ilki gerçekleştirdiğini söyleyen Akaydın, “9 milyon TL öngördüğümüz bütçemizi 7 milyon TL gibi bir rakamla tamamlayacağız. Bu bütçe rakamının geçen yılın 21 milyon TL olan bütçesinin üçte biri olduğunu da belirtmek isterim.” dedi.

Konuşmasında Türk Tanıtım Fonu’ndan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın katkılarını beklediklerini de ifade eden Akaydın, “Kendisi bu yıl katkı yapmalarının zor olduğunu belirtmelerine karşın, Antalya halkı ve Türk sineması sayın Bakan’dan bu katkıyı beklemektedir.” şeklinde konuştu. Akaydın ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a 1 milyon 200 bin TL’lik kaynağı geçen hafta peşin olarak gönderdiği için teşekkür etti.
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ana temasının, “Sinema ve Müzik, Film Şeritleri ile 1960’lara Yolculuk” olduğuna vurgu yapan Akaydın, “Özetle söylemek gerekirse, bu yıl Altın Portakal’da tüm kent sinema konuşacak. 10-17 Ekim tarihleri arasında tüm sosyal katmanlara seslenen programlarla halkımız festivali çok yoğun bir şekilde yaşayacak.” diye konuştu.
Toplantıya onur konuğu olarak katılan usta oyuncu Erol Günaydın ise, sinemanın büyük bir emek istediğini, ancak sektörde birçok dolandırıcılık olayları yaşandığını söyledi. Günaydın, böylesi zor şartlar altında çalışan oyuncuların haklarının yenmesine dayanamadığını dile getirdi. Günaydın, “Sinemada çok tokatlar yedik. Hâlâ da duyuyorum, böyle şeyler oluyor. Benim de alacağım vardı şükür paramı kurtardım. Dolandırılmak kadar kötü bir şey yok.” dedi.

46. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali Büyük Jürisi’nin başkanlığını yönetmen Erden Kıral yapacak. Büyük jüride yer alan diğer isimler şunlar: İzzet Günay, Mustafa Altıoklar, Mustafa Ziya Ülkenciler, Nurgül Yeşilçay, Ömür Gedik, Sırrı Süreyya Önder, Yavuz Bingöl ve Zeynep Oral . Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödüllerini belirleyecek jüri üyeleri ise; Ulusal Yarışma için Seray Genç, Bural Göral, Deniz Yavuz; Uluslararası Yarışma için Ali Hakan, Ayla Kanbur ve Kerem Sanatel.

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın ana jürisinde ise şu isimler yer alıyor: Enis Rıza Sakızlı, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Nurdan Arca, Kemal Öner, Haşmet Topaloğlu. Kısa Film Yarışması’nın ana jürisi de; Özcan Alper, Hilmi Etikan, Mehmet Açar, Aslı Selçuk ve Tülin Özen’den oluşuyor.

By