Cum. May 10th, 2024

İran, BM Güvenlik Konseyinin İran’a nükleer programı nedeniyle yeni ve sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısını kabulünü, “yanlış bir önlem” olarak değerlendirerek, reddetti.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyi’nde alınan İran’a olan yaptırımların artırılması konusundaki kararı değerlendirdi. Kararın hiçbir değer taşımadığını savunan Ahmedinejad, “Kararın kullanılmış bir mendil gibi çöpe atlması gerekir” ifadelerini kullandı.

İran’ın, BM Güvenlik Konseyinin nükleer programı nedeniyle yeni yaptırımlar getiren karar tasarısını kabulünden sonra uranyum zenginleştirmeyi durdurmayacağı bildirildi.

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hiçbir şey değişmeyecek” dedi.

Büyükelçi Sultaniye, “İran İslam Cumhuriyeti, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürecek” diye konuştu.

İran devlet televizyonunun haberine göre İranlı yetkililer söz konusu kararın “durumu daha da karmaşıklaştıracağını” söylediler.

Öte Yandan Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a yönelik alınan yaptırım kararından endişeli olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararın, İran’ın nükleer programına ilişkin meselenin diplomasi yoluyla barışçıl şekilde çözümüne yönelik fırsat penceresine halel getirmesinden ve diplomatik gayretlere zarar vermesinden endişe duyulduğu aktarıldı. Açıklamada ayrıca, anlaşmayı Batı ülkelerine yönelik son fırsat olarak sunan İran’a da Tahran Anlaşması’na bağlı kalması çağrısında bulunuldu.

İRAN’DAN TAHRAN ANLAŞMASI’NA BAĞLI KALMASINI BEKLİYORUZ

Açıklamada ayrıca, anlaşmayı Batı ülkelerine yönelik son fırsat olarak sunan İran’a da Tahran Anlaşması’na bağlı kalması çağrısında bulunuldu. Açıklamada “İran’ın Tahran Anlaşmasına bağlılığını sürdürmesini, diplomatik çözüm zemininde kalmasını ve önümüzdeki dönemde uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi suretiyle nükleer programı hakkında oluşmuş bulunan şüpheleri izale edici bir tutum içine girmesini bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Başından beri meselenin tarafları arasında diplomatik çözümü kolaylaştırıcı istikamette gayret gösteren ve Ekim 2009’dan bu yana ilk defa somut ilerleme sağlanmasında temel bir rol oynayan Türkiye’nin, sürecin bundan sonraki aşamalarında da üzerine düşeni yerine getirmeye hazır olduğu vurgulanan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: Samimi beklentimiz ve ümidimiz, yaptırım kararının yaratacağı ağır atmosfere rağmen, başta İran olmak üzere ilgili tüm tarafların, bundan sonra da diyalogdan ödün vermeden meselenin barışçıl çözümü yönündeki gayretlerini sürdürmeleridir. Varılan bu noktada Türkiye, barış ve diyaloga inanan dünya kamuoyunun çağrısına kulak verilerek diplomasi ve uzlaşma fırsatının kaçırılmaması gerektiğini içtenlikle savunmaya devam edecektir. Gün, tüm süreci BM Güvenlik Konseyi’nde alınan son karara indirgeme günü değil, barış ve eşitliğe inanan tüm dünya kamuoyu olarak karşılıklı diyalogu kesmeden diplomasiye şans tanıma günüdür.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen