Per. May 2nd, 2024

Melih Altıok’un haberi

CHP, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Soner Yalçın ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partinin kanalı Halk TV’nin Oda TV’ye satışı için yaptıkları görüşmenin teknik takibe takıldığı iddiaları üzerine harekete geçti.

Soner Yalçın’ın evinde arama yapılırken, Kılıçdaroğlu tarafından Yalçın’a destek olması için görevlendirilen CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, dün TBMM’de düzelediği basın toplantısında, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile diğer partilerden siyasilerin ve gazetecilerin de bulunduğu üç bine yakın ismin dinlendiğini, dinleme listesini bizzat gördüğünü açıkladı.

Emniyet gizli dinleme yaptı iddiası

Açıklamasında emniyetin Kanada ve İsrail’den 17 adet mobil dinleme aracı aldığını ve bu araçların envanterinin tutulmadığını iddia eden Soysal, “Seçim sürecinde pek çok insanın özel hayatına ilişkin bilgilerin medyada yer alabileceğini ifade ederek, “Bugün 16 Şubat 2011… Bu tarihi unutmayın. Söylediklerim çıktığında ‘Çetin Soysal bu konuda basın toplantısı yapmıştı’ dersiniz” diye konuştu.

Başkent kulislerinde, Soysal’ın teknik takip iddialarının hemen ardından gelen bu açıklamasının, Kılıçdaroğlu ve Yalçın arasında geçtiği iddia edilen diyalogu doğruladığı yorumları yapıldı. Açıklama, önümüzdeki günlerde söz konusu konuşmanın ayrıntılarının kamuoyuyla paylaşılması olasılığına karşı bir atak olarak da yorumlandı.

Kılıçdaroğlu’nun dikkat çeken sözleri

Soner Yalçın ve arkadaşlarının gözaltına alınmasının hemen ardından “yanlarında” olduklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Hiçbir şey tesadüf değildir. Rahmetli İnönü’nün bir sözü vardır, ‘Eşkıyanın bu gece ne yapacağı belli olmaz’ diye. Her şey önceden biliniyor, planlanıyor. Siyasallaşan yargı, bu tür operasyonların önünü açıyor. Ama eminim biz bunları hukuk içinde aşacağız” şeklindeki sözleri de, parti ile Oda TV arasındaki yakınlığın bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Soner Yalçın’la yemekte ortam dinlemesi iddiası

Okan Konuralp’in haberi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Soner Yalçın’la yaptığı görüşmelerin dinlendiği iddiaları “Ortam dinleme” iddialarına kadar uzandı.

Kılıçdaroğlu ve Soner Yalçın geçen hafta İstanbul’da bir restoranda buluştu. Kılıçdaroğlu’na, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in de eşlik ettiği buluşmada, Yalçın, kurmayı planladığı televizyonla ilgili bilgi verdi. “CHP’nin desteğini çektiği gerekçesiyle yayınını durduğu” iddia edilen Halk TV’nin geleceğinin de konuşulduğu yemekte Yalçın’ın, 20 Şubat’ta yayına geçirmeye çalıştığı kanalla ilgili Kılıçdaroğlu’nun desteğini istediği öğrenildi.

Yemekle ilgili Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Gürsel Tekin, şunları söyledi: “Kamuya açık bir yerde yenilen bir yemekte 5-6 kişi daha vardı. Ancak anlaşılıyor ki, telefon dinlendiği iddialarından, ortam dinleme iddialarına kadar geldik. Eğer, Soner Yalçın’ın gözaltına alınmasıyla ilgili dosyada bu buluşmayla ilgili bilgiler de yer alıyorsa, Türkiye’nin vay haline. Dehşet verici iddialarla karşı karşıyayız. İnşallah ‘ortam dinleme’ iddiaları doğru değildir. Doğruysa anamuhalefet partisini liderinin bulunduğu yemeği bile dinlemeye cüret edenler, bu dinlemenin bedelini çok ağır ödeyecekler.”

HÜRRİYET

TV kanalı kuracaklardı

Kılıçdaroğlu partisinin salı günkü grup toplantısında da “çalışan, üreten, kalemini satmayan, besleme ve yandaş olmayan, yalçın, kaya gibi bir adam” diye nitelendirdiği Soner Yalçın’a destek vermiş, Yalçın’ın, “Bir televizyon kanalı kuracaktık, kurdurtmamak için bu yapıldı’’ dediğini anımsatarak, “Her türlü desteğimiz onun arkasında. Ergenekon davası üç yıldır devam ediyor. Örgüte istediğiniz zaman gidip üye olabiliyorsunuz. Nerede bu örgüt, gideceğim üye olacağım” diye konuşmuştu.

CHP’de Soner Yalçın sıkıntısı

Taraf’a konuşan CHP’nin yeni yönetimine muhalif bazı milletvekilleri, Kılıçdaroğlu’nun Balyoz tutuklamaları ve Oda TV baskını üzerine yaptığı, zanlıları “sahiplenici” çıkışı son derce sert şekilde eleştiriyorlar. Özellikle Soner Yalçın ve arkadaşlarının neyle suçlandıklarının henüz netlik kazanmadığını belirten bir milletvekili “Ya soruşturmanın ardından kimsenin tahmin edemeyeceği başka başka şeyler çıkarsa, Sayın Kılıçdaroğlu o zaman bu kişilere verdiği kurumsal desteği nasıl açıklayacak? Yöneticiler bu gibi hassas durumlarda daha soğukkanlı olmalılar. Bu durum her şeyden önce partimize ve camiamıza zarar veriyor” şeklinde konuştu.

Telefon dinleme iktidarın ayıbı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aile sigortası ile ilgili düzenlediği basın toplantısında telefonlarının dinlendiği yönündeki iddialara cevap verdi. Kılıçdaroğlu, “Benim telefonlarım dinleniyor, evimin telefonları dinleniyor, çocuklarımın telefonu dinleniyor. Bunun adına ileri demokrasi diyorlar. Ne söyleyebilirim ki” dedi. Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Soner Yalçın ile görüşmelerinin teknik takipte ortaya çıkmasına ilişkin sorusu üzerine de, şöyle dedi: “Telefon dinleme ayıbını iktidar yapıyorsa bunun sorumlusu ben miyim? Benim telefonlarım dinleniyor arkadaşlar. Ne söylemişim?”

Halk TV’nin durumu

İstanbul’da ekonomi yazarlarıyla biraraya gelen Kılıçdaroğlu, önceki gün Deniz Baykal ile yaptığı görüşmede Halk TV’nin durumunun gündeme gelip gelmediği yönündeki sorulara da “Genel konular, partinin durumu, ekonomi, yapılan konuşmalar, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, tutuklamalar… Bütün bunlar ayrıntılarıyla görüşüldü” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, yaptığı basın açıklamasında kendisine hakaret ettiği iddiasıyla, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da açıkladı.

TV pazarlığı Baykal’a takıldı iddiası

CHP yönetiminin, partinin kanalı Halk TV’nin, Soner Yalçın’a satışı için görüşme yaptığı ancak Baykal’ın buna karşı olduğu belirtiliyor.

Oda TV adlı internet sitesinin sahibi Soner Yalçın, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın yakın çevresinin etkili olduğu Halk TV’yi satın almak için bir süredir parti içerisinde ve iş çevrelerinde yoğun bir faaliyet yürütüyor. Yalçın’ın bu çerçevede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yaptığı telefon görüşmelerinin de teknik takibe takıldığı iddia ediliyor. Partiye yakın kaynaklar, Kılıçdaroğlu’nun, kanalın Soner Yalçın ve ekibine satılmasının seçim sürecinde partiye büyük destek sağlayacağı düşüncesiyle satışa onay verdiğini ve devir sürecinde taraflarla görüşme trafiğinin de CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin tarafından yürütüldüğünü belirtiyorlar.

Baykal yüksek fiyat istedi

Edinilen bilgiye göre, Halk TV’nin Oda TV’ye satışı için yürütülen faaliyetler, Kılıçdaroğlu ve Yalçın arasında teknik takibe takıldığı iddia edilen telefon görüşmesinden ibaret değil. Soner Yalçın ve beraberindeki ekip, şubat ayı başında Ankara’ya gelerek, Gürsel Tekin’in yanı sıra, Baykal’ın çevresinden bazı isimlerle görüştü. Ancak görüşmeler, Baykal’ın temsilcilerinin lisans, uydu ve çalışanlara borçlar gibi 2 milyon lirayı bulan bir meblağın dışında, yüksek bir miktar daha para talep etmeleri üzerine durdu. Yakın çevresi Baykal’ın bu tavrında, kanalın partiyle özdeşleştiği ve ilerleyen süreçte kanalın Yalçın ekibinin elinde yapacağı radikal yayınların kamuoyu tarafından partiyi mal edilmesinden çekinmesinin etkili olduğunu söylüyorlar.

Kılıçdaroğlu-Baykal görüşmesi

Ayrıca seçim sonrasında parti içi muhalefetin dozunu arttıracağı iddia edilen Baykal’ın, yeni yönetime destek verme kararında olan Soner Yalçın’ın, Halk TV’yi kendisine karşı kullanılmasından da çekindiği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu ve Deniz Baykal arasında Meclis’te geçtiğimiz hafta gerçekleşen sürpriz görüşmenin ana gündeminin de Halk TV’nin satışı konusu olduğu ve Baykal’ın devire sıcak bakmadığı, kanalın durumunun iyileştirilmesi formülündeki ısrarını Kılıçdaroğluna ilettiği biliniyor.

Kanalın kapatılması formülü

Halk TV’nin kapatılmasınınsa, Baykal’ın onayı olmadan kanalın Oda TV’ye satılamayacak olması üzerine devreye sokulan bir ara formül olduğu iddia ediliyor. Daha önce partinin mitinglerinin çekimi ve yayını işini üstlenen kanala, Kılıçdaroğlu’nun yönetime gelmesinin ardından iş verilmemesi de buna kanıt olarak gösteriliyor. Bu formül sayesinde, Halk TV frekansının Soner Yalçın’a devredilmesinin kolaylaşacağı belirtiliyor.

Finansman aranıyor

Kulislerdeki iddialara göre, Soner Yalçın’ın televizyon projesi yalnızca birkaç gazetecinin faaliyetinden ibaret değil. Yalçın’ın televizyon projesinin başına getirdiği gazeteci Hakan Aygün yönetimindeki ekip, finansman çalışmaları için siyasi çevrelerin yanı sıra, yurtiçinde ve yurtdışındaki iş çevreleriyle bir süredir yoğun bir diyalog yürütüyor.

Halk TV’nin Oda TV’ye devrinin gerçekleşmesi halinde, yeni kanalın seçim öncesi medyada yeni CHP yönetimin politikaları doğrultusunda yoğun bir propaganda faaliyeti yürütmesi planlanıyor.

TARAF

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen