Per. May 2nd, 2024

Başbakan Recep Tayyip Eroğan’ın eşi Emine Erdoğan’a Crans Montana Forumu Devlet ve Hükümet Başkanları Eşleri 5. Yıllık Toplantısına katılmak için geldiği Brüksel’de barış, özgürlük ve demokrasi alanındaki çalışmalarından ötürü ‘Prix de la Fondation’ ödülüne layık görüldü. Emine Erdoğan ödülü alırken ‘’Ülkemin tüm kadınları adına büyük bir gururla teslim alıyorum” dedi.

İsviçre merkezli Crans Montana Forumu, 1989’dan bu yana sayılı kişilere ödülü layık gördüğü isimler arasında bu yıl Türkiye’den iki kişiye veriliyor. 16-19 Şubat tarihleri arasındaki Brüksel’deki toplantıda bugün Emine Erdoğan ödülünü UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova’nın elinden alırken, aynı ödül yarın akşam Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’a da verilecek.

Crans Montana Forumu Başkanı Jean-Paul Carteron tarafından 2011 Vakıf Ödülü alan Emine Erdoğan, Hotel Le Plaza’da düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, ”Şahsıma tevdi edilen bu ödülü bulunduğum coğrafyada her zaman barışın, özgürlüğün ve demokrasinin öncüsü olan Türkiye’nin tüm kadınlarına ithaf ediyor, ülkemin tüm kadınları adına büyük bir gururla teslim alıyorum.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, ‘’Kabil’deki, Bağdat’taki, Tiflis’teki, Darfur’daki kadının barış mücadelesi aynı zamanda bir onur mücadelesidir. Kahire ve Tunus’taki kadının demokrasi mücadelesi aynı zamanda bir adalet mücadelesidir. Gazze’deki kadının mücadelesi, özgürlük mücadelesi olduğu kadar bir evlat mücadelesi, bir ekmek, bir var olma mücadelesidir. Bizler bir kadın ve bir anne olarak, gözlerini hayata ilk defa açan, gözleri gelecek için umutla parlayan bebekleri gördük. Yeryüzünün neresinde olursa olsun huzur ve barış iklimi tehdit altında olan, özgürlüğüne kastedilen, demokrasi kendisi için lüks görülen her insanın derdi bizim derdimiz, mücadelesi, evet, bizim mücadelemizdir. Bu mücadelede çifte standardı, ayrımcılığı, özel şartları ve özel coğrafyayı kesinlikle reddettiğimizi, reddetmemiz gerektiğini bilmenizi isterim.” sözlerine yer verdi.

Emine Erdoğan, Türkiye’de kadınların da ön saflarda yer aldığı, uzun ve zorlu bir mücadelenin ardından bugün ileri standartlarda bir demokrasi iklimine ulaştığını kaydetti. ‘‘21’inci yüzyılda, küreselleşen dünyada insanlara kafataslarına, derilerinin rengine, inançlarına ve şekillerine göre barış, özgürlük ve demokrasi derecelendirmesi yapmak çağ dışıdır ve ırkçı bir yaklaşımdır. Bir halk için demokrasiyi hak görüp bir başkası için ‘daha erken’ demek demokrasinin özüne aykırıdır.’’ diyen Emine Erdoğan’ın sözleri sık sık salonda bulunanlarca alkışlarla kesildi.

Emine Erdoğan’a Brüksel’deki temasları sırasında Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış eşlik ederken, Le Plaza’daki akşam yemeğine çok sayıda seçkin davetli topluluğu katıldı. Ödül töreninde konuşmaların ardından sanatçı Ömer Faruk Tekbilek bir konser verdi.

Crans Montana Forumu’nun daha önceki yıllarda ödül verdiği isimler arasında ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor.

AA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen