Per. May 2nd, 2024

 AK Parti’nin itirazlarına rağmen Mumcu’nun kararı değişmezken, Mumcu ile Başkanlık Divanı’ndaki AK Partili katip üyeler arasında tartışma yaşandı.

TBMM Genel Kurulu’nda ÖSYM Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri devam ederken Meclis’te ilginç bir tartışma yaşandı. Teklifte yer alan Ankara’da Türk Hava Kurumu Havacılık Vakfı tarafından Türk Hava Kurumu Üniversitesi kurulmasına ilişkin maddenin görüşmelerinde MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan tarafından, ‘Hava Ulaştırma Fakültesi’ ibaresinin, ‘Adana Hava Ulaştırma Fakültesi’ olarak değiştirilmesi yönünde önerge verildi. Komisyon ve hükümetin katılmadığı önergenin oylamasında ‘kabul etmeyenler’ sorusuna bir kısım AK Parti milletvekilinin el kaldırmadığını söyleyen Mumcu, önergenin kabul edildiğini açıkladı.

AK Parti’nin itirazları üzerine Mumcu, AK Parti milletvekillerinin el kaldırmadığını belirterek önergenin kabul edildiğini söyledi. Başkanlık Divanı’nda bulunan AK Partili katip üyeler Fatih Metin ve Yusuf Coşkun Mumcu’ya itiraz ederek, oylama sonucunun doğru olmadığını belirtti. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, kabul etmeyenlerin kabul edenlerden fazla olduğunu savunarak, oylamanın tekrarlanmasını istedi. Mumcu, AK Parti’nin itirazlarına rağmen tavrını değiştirmeyince Bozdağ, usul tartışması açılmasını istedi.

Mumcu’nun tutumu üzerinde açılan usul tartışmasında konuşan Bozdağ, Meclis Başkanvekili’nin içtüzüğe uygun hareket etmediğini savunarak, böyle bir durumda katip üyelerin itiraz etmesi halinde oylamanın yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bozdağ, “Bu oylama yenilenmediği takdirde başkanlık içtüzüğü yanlış uygulamış olur” diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise, AK Parti milletvekillerini suçlayarak, “Milletvekilliği yan gelip yatma mesleği değildir. Kuliste oturacağınıza buraya geleceksiniz, elinizi kaldıracaksınız. İktidar partisi bu yasaları geçirmekten sorumlu olan partidir” diye konuştu. Anadol, Mumcu’ya baskı kurmakla suçladığı katip üyelere de tepsi gösterdi.
Tartışmaların sonunda Mumcu, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, değiştirilen önerge doğrultusunda maddeyi oyladı. AK Parti milletvekillerinin oylarıyla madde reddedilince Mumcu, “Maddeyi düşürdünüz, tebrik ederim” yorumunu yaptı.

Mumcu, tartışmaların ardından katip üyeden yeni madde üzerindeki önergeleri okumasını istedi. Katip üye Yusuf Coşkun ise önergeyi okumadan önce bir açıklama yapacağını belirterek Mumcu’nun tavrını eleştiren konuşmasına başladı. Bunun üzerine Mumcu, Coşkun’u uyararak böyle bir usul olmadığını, konuşması için izin vermediğini söyledi. Coşkun’un konuşmasını sürdürmesi üzerine Mumcu birleşime ara verdi. Aranın ardından ise Başkanlık Divanı’ndaki katip üyeler değişti. AK Parti’li Katip Üyeler Yusuf Coşkun ve Fatih Metin’in yerine Harun Tüfekçi ve Bayram Özçelik oturdu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen