Cts. Nis 27th, 2024

Türkiye’nin ilk Arapça kısa metrajlı filmi Ken Meken, gösterimlerine devam ediyor. Antakya’ya bağlı Harbiye Beldesi’nde Gökhan Evecen’in yönetmenliğinde çekilen Arapça kısa film şimdilik Antakya’da gösteriliyor.

Gösterime girdiği salonlarda yoğun ilgiyle karşılanan film Antakya’da yaşayan Arap Nuksayrilerinin günlük yaşantılarından kesitler sunuyor. Müziklerini yerel sanatçı Nihat Çay’ın yaptığı filmin.
senaryosunu Bedi Duman ve Orhan Miçoğulları yazdı. Yokuş, Leke, ‘Sen Bu Oyundan Çık’ kısa filmlerinden sonra Türkiye’de ilk Arapça kısa metrajlı filmini imkânları olması dahilinde Antakya dışında da seyircisiyle buluşturmayı istiyor. Ken Meken filmin ismi Türkçe’de ‘bir varmış bir yokmuş’ olarak tercüme ediliyor. Gökhan Evecen, daha önce de çekmiş olduğu kısa metrajlı Yokuş filminde ana dilresmi dil çatışmasını ve bunun çocuklar üzerindeki etkisini anlatarak izleyiciye aktarmıştı. Evecen kendi derdini Arap Nusayrilerinin hikâyelerini ve dilini zaman aşımına karşı canlı tutmak olarak belirtiyor.

KÜLTÜRLER KENDİNİ İFADE ETMELİ

Yönetmen Evecen, Arap kültürel geri kalmışlığına dair ileri hamle gerekliliği karşısında çektiği filmine dair şu açıklamaları yapıyor: “Anadolu, yüzyıllardır çeşitli kültürlere ev sahipliği yaptı, tanıklık etti. Burada yaşayan kültürlerin tarihi oldukça derin. Bu topraklarda yaşayan halklar var olan egemen sistemden dolayı kendilerini ifade etme, kendi kültürlerini yaşama ve yaşatma konusunda sıkıntı yaşamışlardır.

Yıllar sonra, bu gerçekliğin sert dayatmasıyla yavaş yavaş kendilerini ifade etmeye başladılar. Ermeniler, Kürtler ve daha birçok halk kendi ta-rihinin bilincine varıp kültürlerini yaşatmaya ya da yaratmaya devam ediyorlar. Araplar bu konuda gerikalmışlardır. Antakya ve civar illerde yaşayan Arapların, Arap coğrafyasının muazzam büyüklüğü bile bu konuda etkili olamamıştır. Sonuç olarak Anadolu’da yaşayan Araplar daha yeni filizlenmeye başlayan eserlerini kayıt altına almaya ve tartışmaya başlamıştır.”

BİRGÜN

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen