Cum. Nis 26th, 2024

Bomba yapmak için 6 ton gübre satın aldı

Norveç’te başkenti Oslo’da bulunan hükümet binalarına yapılan bombalı saldırı ile birkaç saat sonra iktidardaki İşçi Partisinin gençlik kampında düzenlenen saldırıda toplam 91 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan Norveçli ve aşırı sağcı. Sadırıyla ilgili bir kişi daha gözaltına alındı.

Başkent Oslo’da meydana gelen bombalı saldırı ve Utoya adasındaki silahlı saldırıyla ilgili olarak Anders Behring Breivik isimli bir kişi gözaltına alındı. 32 yaşındaki saldırganın fotoğrafları da basında yayımladı.

Norveç polisi, aşırı sağ görüşlü olan zanlıyı iki saldırıdan da sorumlu tutmak için ellerinde kanıt bulunduğunu açıkladı.

Anders Behring Breivik’in, sosyal paylaşım sitesi facebook’taki sayfasındaki profiline “muhafazakar, Hıristiyan ve bekar olduğunu”, ayrıca av ve “World of Warcraft” ve “Modern Warfare 2” gibi savaş oyunlarıyla ilgilendiğini yazdığı belirtildi.

Breivik’in, Hıristiyan kökten dinci görüşlü internet sitelerinde yorumlar yaptığı da bildirildi.

ALTI TON GÜBRE ALMIŞ

Öte yandan, zanlının bomba yapmak için 6 ton gübre satın aldığı açıklandı.

Tarım ürünleri satan Felleskjoepet Agri zincirinin sözcüsü Oddny Estenstad, zanlının satın aldığı gübrenin 4 Mayıs’ta teslim edildiğini söyledi.

Gübrenin türüne ilişkin bilgi vermeyen Estenstad, satın alınan 6 tonun standart bir tarım üreticisi için normal olduğunu belirtti. Estenstad, zanlıyı tanımadığını da ifade etti.

İKİNCİ GÖZALTI

Norveç ajansı, polisin, bir zanlının gözaltında olduğu, 84 kişinin vurularak öldürüldüğü gençlik kampına düzenlenen saldırıyla ilgili bir şüpheliyi daha soruşturduğunu duyurdu.

Gençlik kampına yapılan silahlı saldırıdan birkaç saat önce başkent Oslo’da hükümet binalarının bulunduğu bölgede düzenlenen, 7 kişinin öldüğü bombalı saldırıdan da sorumlu tutulan gözaltındaki Norveçli tek zanlının dışında diğer şüpheliye ilişkin henüz başka bilgi verilmedi.

Bu arada, Norveç Kralı Harald, Kraliçe Sonya ve veliaht Prens Haakon da Başbakan Jens Stoltenberdg’in ardından saldırının düzenlendiği Ütoya adası yakınındaki Sndvollen kasabasına geldi.

Kraliyet mensuplarını, katliamın kurbanlarının ailelerinin bulunduğu otele gelişinde Başbakan karşıladı.

Başbakan Stoltenberg, İşçi Partisi’nin gençlik kampına düzenlenen saldırıdan kurtulanlarla katliamın kurbanlarının yakınları ile görüşmenin kendisini derinden etkilediğini belirtti ve “Bütün dünyanın da katliamın kurbanlarını andığını” vurguladı.

Stoltenberg ayrıca, vurularak öldürülenlerin bazılarını şahsen tanıdığını kaydetti.

Öte yandan, otelin önünde gözaltına alınan ve elleri kelepçeli olarak götürülürken gazetecilere, cebinde bıçağı olduğu için durdurulduğunu söyleyen adamın ayrıca, İşçi Partisi gençlik kolundan olduğu ve kendisini güvende hissetmediği için bıçak taşıdığını ifade ettiği haber verildi.


NORVEÇ YABANCI İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİYLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR

Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, ülkede dün düzenlenen, 91 kişinin öldüğü bombalı ve silahlı saldırılarla ilgili Oslo’nun yabancı istihbarat örgütleriyle işbirliği yaptığını bildirdi.

Stoltenberg, 84 kişinin öldüğü silahlı saldırının düzenlendiği Ütoya adası yakınındaki otelde saldırıdan kurtulanlar ile katliamın kurbanlarının aileleriyle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, saldırılarda herhangi bir uluslararası bağlantı olup olmadığının da araştırıldığını söyledi.

Soruşturmanın sürdüğünü belirten Stoltenberg, “Bu soruşturmanın bir kısmını da herhangi bir uluslararası bağlantı olup olmadığının araştırılması oluşturuyor” dedi.

İktidardaki İşçi Partisinin gençlik kampına silahlı saldırı düzenleyen ve 84 kişiyi vurarak öldüren polis kıyafeti giydiği belirtilen bir zanlı, bu katliamdan birkaç saat önce başkentte 7 kişinin öldüğü bombalı saldırının da sorumlusu olarak gözaltına alınmıştı.

Aşırı sağ görüşlü olduğu kaydedilen Norveçli zanlı dışında, polisin başka bir şüpheliyle ilgili de soruşturma yaptığı Norveç haber ajansı tarafından duyurulmuştu.

Polisin, tanıkların ifadelerine dayanarak, kamptaki katliama karışan başka bir saldırgan olup olmadığını araştırdığı bildiriliyor.


ÖLÜ TAKLİDİ YAPARAK KURTULDU

Sosyal Demokrat İşçi Partisi gençlik Teşkilatı İkinci Başkanı Prableen Kaur, cesetler arasında ölü numarası yaparak hayatta kaldığını söyledi.

Olayın şokunu üzerinden atamayan genç kız “Olay çıktığında ben binanın girişinde duruyordum. Saldırgan ateş etmeye başlayınca polis bize neden ateş ediyor diye düşündüm. Herkes kaçışmaya başlamıştı.

Vurulan arkadaşlarım ölünce ben de onların arasına vurulmuş gibi yatarak ölü numarası yaptım. O arada bana da ateş eder mi?, Benim yaşadığımı görür mü? diye düşündüm. Ben vurulan bir kızın bacaklarının üzerinde yatıyordum, benim bacaklarımın üzerinde de vurulan iki kız yatıyordu. Sonra saldırgan yaklaştı “ben polisim” diye bağırdı. Sonra tekrar ateş etmeye başladı. Kurşunlar benim etrafıma da isabet etti. Bir kız arkadaşım bileğini kırmış, diğeri yaralanmıştı. Bir saat ölü numarası yaptım.

Saldırgan benden biraz uzaklaşınca denize doğru sürüne sürüne kaçmaya çalışırken onlara biraz yardım etmeye çalıştım. İnsanlar bağırıyor, yardım istiyor bazıları da denize kaçıyordu. Cesetlerin arasından kalkıp denize doğru gittim ve kendimi sulara atarak yüzmeye başladım. Sonra bir tekne tarafından kurtarıldım. Yaşadıklarımı ömrüm boyunca bir kabus gibi hatırlayacağım” dedi

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen