Cum. Nis 26th, 2024

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne iki ayrı başvuruda bulundu.


CHP, ”Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerin” iptalleri ve yürürlüklerinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne iki ayrı başvuruda bulundu.

‘ANAYASA’YA AYKIRI’

CHP İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin, CHP‘li milletvekilleri adına Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurularda, 4 Temmuz 2011’de Resmi Gazete‘de yayımlanan 29 Haziran 2011 tarihli ve 644 sayılı ”Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile 645 sayılı ”Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile eklerinin Anayasa‘ya aykırı olduğu savunuldu.

”Bu kararnamelerin Anayasaya aykırı olduklarından iptallerine” karar verilmesi istenen başvurularda, kararnamelerin uygulanmaları halinde giderilmesi güç ya da olanaksız zarar ve durumlar olacağı için iptal davası sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması” da talep edildi.

Kararnamelerin Anayasaya aykırılığının öncelikle yasalaşma süreciyle ilgili olduğu ifade edilen başvurularda, parlamenter demokrasi ve kuvvetler ayrılığı ilkesini kabul eden Anayasanın 7. maddesinde yasama yetkisinin, Türk ulusu adına TBMM‘ye verildiğine işaret edildi.

‘BU YETKİ DEVREDİLEMEZ’

Bu yetkinin devredilemeyeceği vurgulanan başvurularda, ”Her şeyden önce, tek parti çoğunluğunun yasama organına egemen olduğu, İçtüzük uyarınca muhalefetin yeterince konuşamadığı ve bu nedenlerle neredeyse 3-5 günde yasa çıkarılabildiği bir ortamda, Bakanlar Kuruluna, Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi verilmesi, anayasal kuralın amacı ve özüyle bağdaşmamaktadır” ifadesi kullanıldı.

Kararnamelerin, 6223 sayılı Yetki Yasası’na dayanılarak Bakanlar Kurulunca kabul edildiği belirtilen başvurularda, CHP‘nin, bu yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açtığı anımsatıldı.

Yetki Yasası iptal edildiğinde Kanun Hükmünde Kararnamelerin yasal dayanaktan yoksun kalacağı anlatılan başvurularda, bu sebeple, kararnamelerin, esasa girmeden usulden tümünün ve ayrı ayrı tüm maddeleri ile eklerinin Anayasanın Başlangıcı ile 2, 6 ve 91’inci maddelerine göre iptalinin gerektiği belirtildi.

Başvurularda, Kanun Hükmünde Kararnamelerin esasına ilişkin değerlendirmelere de yer verilerek, Anayasa‘ya aykırılık iddiası gerekçelendirildi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen