Per. May 9th, 2024

Libya’da Sirte’ye doğru ilerleyişini sürdüren muhaliflerle Muammer Kaddafi’ye bağlı birlikler arasındaki çatışmalar sürüyor.


Muhaliflerin hedefi Sirte‘yi savaşmadan teslim almak.

AA ekibi, muhaliflerin merkezi Bingazi ile Sirte arasında yaklaşık 600 kilometrelik bir mesafede sıralanan Ecdebiye, Brega, Ras Lanuf ve Bin Cevad kentleri boyunca çekim yaptı.

Muhaliflerle Kaddafi güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü bölgede çekim yapmak için çıktığımız yolda öncelikle Bingazi‘nin hemen dışında çok sayıda bombalanmış tank gözümüze çarpıyor. NATO kuvvetleri, Muammer Kaddafi‘ye ait tankları Bingazi‘ye girmek üzereyken vurmuş. Bu sayede Bingazi‘de yaşanabilecek büyük bir sivil katliam önlenmiş.

Brega ile Ras Lanuf kentleri arasında da çok şiddetli çatışmalar yaşanmış. Hurdaya dönmüş çok sayıda araçtan ve cephane artıklarından savaşın şiddeti anlaşılabiliyor.

Yol boyunca uzanan kum tepelerinde ise Kaddafi askerlerinin muhaliflerin roketlerine karşı korunmak için hazırladıkları yükseltiler görülüyor.

Son birkaç gündür ise muhaliflerle Kaddafi‘ye bağlı güçlerin yoğun çatışmalarına sahne olan Ras Lanuf, Bin Cevad ve Novfiliya bölgeleri sivillerden arındırılmış. Buralarda sadece askeri araçlar ve onlara cephane ve diğer gereksinimleri sağlayan araçlar bulunuyor.

Muhalifler, Sirte‘ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Novfiliya kasabasına kadar ilerlemiş durumdalar. Dün ele geçirilen Bin Cevad kenti henüz tam anlamıyla güvende değil.

Bin Cevad girişindeki kontrol noktasında AA muhabirine açıklama yapan muhaliflerin içindeki profesyonel askerlerin lideri İdris Abdullah, Ras Lanuf ve Bin Cevad’dan Kaddafi güçlerini çıkardıklarını, şimdiki hedeflerinin ise Sirte olduğunu söyledi.

Sirte’de daha fazla sivil kayıp yaşanmaması için Ulusal Geçiş Konseyi ile Sirte‘deki aşiretlerin önde gelenlerinin müzakere halinde olduğunu kaydeden İdris Abdullah, Sirte‘yi savaşmadan ve fazla can kaybı yaşanmadan ele geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

"HER AN ROKET DÜŞEBİLİR, BİR ARADA DURMAYIN"

Muhaliflerin dün ele geçirdiği Bin Cevad’ın girişinde ve çıkışında güvenlik kontrol noktaları var. Şehir ele geçirilmiş olmasına karşın isyancılar, keskin nişancı tehdidi dolayısıyla sivillerin geçişine izin vermiyor.

Rehberimizin çabaları ve dikkatli olmamız koşuluyla bize verilen izinle Bin Cevad’ın yaklaşık 20 kilometre ilerisinde Sirte yönündeki Novfiliya kasabasının girişine ulaştık.

Bin Cevad’da bir gün önceki şiddetli çatışmaların izi binalarda görülebiliyor. Duvarlarda çok sayıda mermi deliği var. Sokaklarda muhalif askerlerden başka kimse yok. Evlerin ise çoğu boş. Halkın bir kısmı savaş nedeniyle Bingazi ya da diğer kentlere kaçmış.

Bin Cevad’dan sonraki durak ise halen çatışmaların devam ettiği Novfiliya kasabası. Kasaba yakınlarında bekleyen muhaliflerin yanına ulaştığımızda Kaddafi güçlerinin fırlattığı roketlerin patlama sesleri duyuldu.

Roket ve bomba sesleri üzerine muhalif askerler, rehberimiz aracılığıyla bize, Kaddafi güçlerinin roket fırlatmaya başladığını belirterek, "Her an roket düşebilir, bir arada durmayın" uyarısında bulundular.

Bu uyarıyı gayet soğukkanlı bir şekilde yapan asker, böylece roket düştüğü zaman isabet alırsak en azından hepimizin hayatını kaybetmeyeceğini ima etti.

Rehberimizin kum yığınlarının arkasında beklemeye başlaması üzerine durumun ciddiyetini fark ederek, Bin Cevad yönüne geri döndük.

MUHALİFLER DAYANIŞMA İÇİNDE MÜCADELE EDİYOR

Muammer Kaddafi güçlerine karşı düzensiz birlikler halinde 6 aydan fazla bir süredir savaşan muhalifler, zafere ulaşmak üzere olmanın bilinciyle mücadele ediyor.

Birçoğu pikap tipi araçların arkasına monte edilmiş otomatik silahlarla ve uçaksavarlarla cepheye koşan isyancılar, bir süre çatıştıktan sonra cephe gerisine dönerek ihtiyaçlarını karşılıyor.

Yakıt, cephane ve yiyecek ihtiyaçlarını gideren isyancılar, tekrar cepheye dönerek savaşmaya devam ediyor. Birçoğu profesyonel asker olmayan ve normal yaşamlarında farklı mesleklerle uğraşan muhalif savaşçıların dayanışmaları ise üst düzeyde.

Marşlarla, tekbirlerle birbirlerini motive eden isyancılar, kendilerine sağlanan araçlarla savaşa daha da motive oluyorlar. Bizimle sohbet ederken yeni iki dürbünün kendilerine ulaştırılmasıyla mutlu olan iki asker, artık dürbünlerle Kaddafi‘yi görecekleri esprisini yaptı.

Cephede 20 binden fazla muhalif askerin çatışmalar sırasında hayatını kaybettiği belirtiliyor. Cephe gerisindeyse çok sayıda ambulans yaralananları en yakın hastanelere taşımak için bekliyor.

Muhalifler,RamazanBayramı’nı da cephede ailelerinden ayrı karşılamaya hazırlanıyor.

KENTLERDE AKARYAKIT SIKINTISI YAŞANIYOR

Petrol ülkesi olan Libya‘da savaş nedeniyle düzenli petrol dağıtımı sağlanamayan kentlerde akaryakıt sıkıntısı çekiliyor. Birçok istasyon kapalı. Yakıt bulunan az sayıdaki akaryakıt istasyonunun önünde ise uzun kuyruklar var.

Ras Lanuf bölgesinde petrol rafinerilerinin yakınlarındabenzinkuyruğunda bekleyen araçlar ilginç bir görüntü oluşturuyor.

Sıcak bölgedeki çekimlerimizin ardından Bingazi yolu üzerindeki Ecdebiye’de benzin alabilmek için kentte akaryakıt satan tek istasyonda 3,5 saat bekledik. Yakıt alabilmek için yüzlerce araç ise biz ayrılırken hala istasyonun etrafında bekliyordu.

Cephedeki araçlara ise akaryakıt tankerlerle ulaştırılıyor. Tankerlerin önünde kuyruk oluşturan askeri araçlar da yakıt sırası bekliyor.

Libya’da muhalifler, Kaddafi‘ye bağlı birlikler teslim olana ve Kaddafi yakalanana kadar savaşmakta kararlı. Kaddafi‘nin 40 yıllık iktidarı halkın geçmişiyle bağlarını kopartamamış. Kaddafi öncesindeki Libya bayrağının ve ulusal marşın yeniden kullanılmaya başlanması bunun göstergesi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen