Paz. May 5th, 2024

Cuma günü Jackson Hole’den beklenen sonuç çıkmasa da piyasalar iyimser olacak bir nokta buldular.


Sabırsızlıkla beklenen Jackson Hole toplantılarında Bernanke beklentileri iyi idare ettiğini bir kez daha gösterdi. Toplantıdan bir sonuç çıkmazken Bernanke "eylülde gel" dedi. Eylül ayında iki günlük bir toplantı yapılacağı açıklanırken piyasalar bu toplantıdan acil bir durum olmadığı için müdahale edilmediği sonucunu çıkarttı. Cuma günü ABD piyasaları yüzde 1. üzerinde ralli ile kapandı. Haftanın son işlem günü Dow Jones % 1.21 yükselerek 11284 seviyesinde, S&P 500 endeksi % 1.51 yükselerek 1176 seviyesinde ve Nasdaq endeksi % 2.49 yükselerek 2579 seviyesinde kapandı. Endeksler, haftalık bazda da değer kazandılar. Dört haftalık düşüş trendlerini kıran endeksler, 8 hafta içerisindeki en iyi haftalık performanslarını kaydettiler.

Yeni haftada Asya tarafında ABD‘den gelen ralli devam etti. Endeksler yukarıda kapattı. Japonya jyeni başbakanını seçti. 5 yılda 6’ıncı kez başbakan değiştiren Japonya yine başarısız olduğu düşünülen maliye bakanı Noda’yı yeni başbakan seçti. İstifa eden Naota Kan‘da bir önceki maliye bakanı idi. Borsalar genelde % 1´in üzerinde artıda. Seul´de % 3 artış var. Diğer yandan, Çin‘in bankaların mevduat zorunlu karşılıkları için düzenleme yapmasının ardından Şanghay borsası % 1 ekside.

Haftanın ilk işlem gününde Avrupa‘da IMF Başkanı Lagarde’ın açıklamaları Avrupa‘nın kırılganlığını arttırması bekleniyor. Lagarde’ın tehlikeli bir faza girildiğini ve bankaların sermaye arrtıması gerektiğini açıklamaları tartışılıyor.

Bayram nedeniyle haftanın ilk işlem gününde yarım gün işlem yapacak olan İMKB 100 endeksi yeni haftaya yüzde 0.78’lik artışla 54.124 puandan başladı. Faiz yeni güne 7.96 bileşik seviyesinde.

Kurlar tarafında ise yeni günde dolar TL 1.781 seviyelerindeyken sepet kur 2.14’te. Euro-dolar paritesi, bu sabah 1.45 seviyesinin hemen altında işlem görüyor.
Petrol fiyataları yatay. ABD ham petrolü 85.6 dolar, brent petrolü 111 dolar seviyesinde.
Altın yükseliyor. % 1.5’in üzerinde artışla altın, 1827 dolar düzeyinden işlem görüyor.
ABD veri gündeminde bugün kişisel gelir ve harcamalar ve bekleyen ev satışları verisi var.
Yarın S&P Case-Shiller ev fiyat endeksi, Conference Board tüketici güveni ve Fed FOMC tutanakları açıklanacak.
Çarşamba ADP istihdam raporu, Chicago PMI endeksi ve fabrika siparişleri bekleniyor.
Perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları, üretimi ve maliyet endeksleri, ISM imalat endeksi ve inşaat haracamaları verileri var.
Cuma günü Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi bekleniyor.
Bayram tatili nedeniyle bugün İMKB‘de sadece ilk seans işlemleri gerçekleştirilecek. 30-31 Ağustos ve 1 Eylül 2011 tarihlerinde ise işlem yapılmayacak.
Bu arada, Londra borsası da bugün tatil nedeniyle kapalı olacak.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen