Per. May 2nd, 2024

Haftanın son işlem gününde ilk yarıda tepki alımlarına sahne olan piyasalar yeniden satışlara sahne oluyor.


Haftayı kapatmaya hazırlanan piyasalarda gün sakin başlarken ikinci yarıda satışlar yeniden artmaya başladı. İçeride satışlar yüzde 4 yaklaştı. Gösterge tahvil yüzde 8.71 ile son bir buçuk ayın zirvesine çıktı.

G20 ülkelerinin yükselen risklere karşı harekete geçme yönündeki taahhüdü, küresel ekonominin resesyona girmekte olduğu endişelerini hafifletemedi.

Dünyada endişe endeksi olarak bilinen VIX 41.35’e kadar yükseldi. Endeksin 30’un üzerine çıkması korkuların arttığının göstergesi.

İlk yarıyı sakin geçiren İMKB 100 endeksi günün ikinci yarısında 1983 puanlık kayıpla 56.017 puana kadar geriledi. Endeks gün içinde 55.628’e kadar geriledi.

Çarşamba günü FED’den gelen açıklamalar sonrasında başlayan satış dalgası Avrupa’da yüzde 3 ile yüzde 5 arasında kayıplara neden oluyor. 10 yıllık ABD tahvili 1.68 ile tarihi düşük seviyelerde. Sabah Moody’s’in Yunanistan‘ın 8 bankasının notunu kırması sonrasında Yunan borsaları yüzde 5’e varan kayıplarla güne devame diyor.

ABD açılışlarıda negatif birgünü işaret ediyor. ABD endeks vadeli kontratları, politika yapıcıların yatırımcıları küresel ekonomiyi destekleyebilecekleri konusunda ikna edememelerinin ardından düşüyor.

Bütün kurlar altın dahil dolara karşı değer kaybetmeye devam ediyor. Kur 1.8490 ile yeni rekorunu kırdı, sepette yükseliş daha sert 2.1650 seviyelerine çıktı. Euro TL 2.4814 euro dolar paritesi ise 1.3443’e kadar gevşedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen