Pts. May 6th, 2024

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını cevapladı.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Özel gündemle toplanan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası alınan kararlara ve görüşülen konulara ilişkin Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gazetecilere açıklamalarda bulunarak gündeme ilişkin soruları da cevapladı.

Son günlerde yeniden gündeme gelen ‘bedelli askerlik’ çıkacak mı? sorusuna Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç son noktayı koydu: Bedelli askerlik gündemimizde yok

İşte Bülent Arınç‘ın açıklamalarından satır başları;

ÖCALAN BAŞKA BİR CEZAEVİNE GİDECEK Mİ?

Öcalan’ın şuandaki konumunda bir değişiklik düşünülmüyor. Diğer bir konu ise İHA araçlarına dönük. Türkiye‘nin bu araçlardan istifade ettiğini ve etmesi gerektiğini biliyoruz. Dışişleri Bakanlığı‘mızın bir çalışması olduğunu biliyorum bu henüz sonuçlanmış değildir.

Bakanlar Kurulu toplantımız 15:45’te bitti ve Sayın başbakanımızın Ankara‘dan hareketi olarak düşünüldü ben de birazdan havaalanına gideceğim. Sayın Başbakanımız güvenlikle ilgili son durumu gözden geçirmek istedi. Bunun kesinlikle hava harekatına ilişkin bir toplantı olduğunu düşünmeyiniz. Dün Şemdinli‘de yaşanan olumsuzluğun hemen arkasında böyle bir toplantı yapılmasını doğal görüyorum.

Bir kara harekatına ilişkin şeyler konuşulacak değil yapılacak şeylerdir. Zamanı geldiğinde ilgililere talimat verildiğinde bu gerçekleşir. Şuan söz konusu değil ama ne zaman gerekir bunun için üst üste toplantılar yapmaya gerek yok. TBMM’nin verdiği yetki 17 Ekim’e kadar devam etmektedir. Yni her gün sorulacak soru olmanın ötesinde hükümetimzi siyasi sorumluluğu üzerine alarak bu yapılsın dediği anda biz bunun yapıldığını duyacağız. Bunun için de herhangi bir toplantıya gerek yok.

BEDELLİ ASKERLİK ÇALIŞMASI

Bu konu o kadar istismar ediliyor ki iyi niyetli insanlar istismar ediliyor. Bu konuda neredeyse ağzımızı açmamaya karar verdik. Bana bu konu sorulduğu zaman şahsi fikrimi ifade etmiştim. Ben bedelli askerliğin doğru makul olduğunu ifade etmiştim. Bu beklentide olanlar çok fazla ve bunlar olayları çok yakından takip ediyorlar. Ben başında dedim ki bu benim şahsi fikrimdir. Nasıl hükümet kararı halien gelebilir. Hükümet TSK’nın ihtiyacını gözününde bulundurmaktadır. Bedelli düşünülmemeli dendiği anda bunun kabul edilebilir bir durum olduğunu düşünen hükümetimiz o doğrultuda karar vermiştir. Yarın veya sonraki günlerde böyle birşey olabilir mi beklenti olabilir mi bunun için şuan birşey söylemek doğru olmaz.

Bahsettiğiniz partiler geçmişte bedelli askerliğe karşı çıkmışlardır. Şimdi farklı bir davranışın içerisindedirler. CHP öyle bir teklifin arkasına giriyor ki bu bedelli askerliğin yerine bedelsiz askerlik durumuna geliyor. O zaman dürüst bir soruyu sormak istiyorum. Sizin asıl amacınız bugünkü TSK’yı çok fazla buluyor ve askerliği mecburi olmaktan çıkaracak bir düzenleme mi istiyorsunuz?

Şu kadar parası olan şu kadar yapsın, şu kadar parası olan şu kadar askerlik yapsın böyle birşey olamaz. MHP‘nin bugünkü konuşmalarını benimsiyorum bu da geçmişten farklıdır ama sayın bahçeli mutlaka bazı hassasiyetlere vurgu yapıyor. Kanun teklifi vermek siyasi partilerin yasal hakkıdır. Her iki parti ayrı ayrı hatta her iki parti birleşerek de bu tekliflerinin kesinleşmesi için çaba da harcayabilirler. Hükümetten bekleniyorsa böyle birşey hükümet neyi ne zaman yapacağını kamuoyunda bunun çok fazla tartışılmasına izin vermeden gerçekleşecektir. Ama hükümetimizin gündeminde bedelli askerlik yok.

AK Parti’nin tüm milletvekilleri anayasanın 26 maddesinde değişiklik yapılmasında 336 milletvekili ile evet oyu kullandı ve biz de bunu milletimizin önüne getirdik. 12 Eylül‘de referandum yapıldı. CHP her konuşmasında hayır hayır hayır diye bağırdı hükümete hakaret etti ve milleti yanılttı. Yani bir muhalefet cehpesi anayasa değişikliğine şiddetle karşı çıktı. Oysa bunun içinde 12 Eylül‘ün tüm izlerini çıkacak tüm düzenlemeler vardı. Sırf AK Parti’ye karşı hayır oyu kullananlar da oldu. Her türlü tehdide,y korkuya hakarete ağır sözlere rağmen milletimiz yüzde 58 ile bu referanduma evet dedi ve Türkyie’de bir milat olarak yeni dönemin başlamasına karar verdi. Artık Türkiye‘de darbeciliğin veya darbeye hazırlık yapmak, milletin iradesine karşı çıkmanın mümkün olmayacağını, bunu düşünmenin bile çağ dışı olacağının kararını verdi.

Bundan sonra 12 Eylül darbesini yapanların hayatta kalanlar ile mağdur olanların mağduriyetinin giderilmesi için bütün düzenlemeler yapıldı ve yargı aşamasındadır. AK PArti hükükmeti olarak yapacağımız herşeyi yaptık. 12 Eylül‘ü yapanlardan hesap sorma adresi artık Türk yargısıdır.

KENAN EVREN YARGILANMADAN ÖLÜRSE HAKKINIZI HELAL EDER MİSİNİZ?

Özel bir soru. Ben 12 Eylül darbesinde gözaltında kaldım. Siyasi haklarımdan tamamen yasaklandım. Ama demokrasi bütün sorunları çözecek kadar güçlü, millet iradesi darbecilerden hesap soracak kadar güçlü. O yüzden meydanlarda atıp tutanlara da fazla bakmayın. Önemli olan Türkiye‘nin yeni bir Türkiye olması ve yeni Türkiye‘de darbecilere yer olmamasıdır. Yeni şartları oluşturmak da hepimizin görevidir.

Biz her toplantımızın sonunda güzel kararlar alırız, onları uygulayacak bakanlara talimatlar verilir ve bir sonraki toplantıda da ne yaptınız diye sorulur. Hepsi budur teşekkür ederim’ dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen