Per. May 2nd, 2024

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in, Lockerbie bombacısının serbest bırakılması konusunda Libya lideri Muammer Kaddafi ile iki kez görüştüğü ortaya çıktı.


İngiltere eski Başbakanı Tony Blair’in, Lockerbie bombacısının serbest bırakılması konusunda Libya lideri Muammer Kaddafi ile iki kez görüştüğü ortaya çıktı. Libya’nın başkenti Trablus’ta Kaddafi’nin yenilmesi ve karargahını terk etmesinin ardından burada ortaya çıkan belgeler, 2007’de başbakanlık görevinden ayrılan Blair’in biri Haziran 2008 diğeri de Nisan 2009’da olmak üzere gizlice Libya’ya geldiğini gösteriyor.

Tony Blair’in sözcüsünün de doğruladığı görüşmeler, Kaddafi’nin Lockerbie bombacısı Abdelbaset el Migrahi’nin serbest bırakılmaması halinde İngiltere ile bütün ticari ilişkilerini dondurmakla tehdit etmesinin ardından gerçekleşmiş.

Sözcünün açıklamalarına göre Libya lideri Blair’den İskoç hapishanesinde yatan el Migrahi’nin serbest bırakılmasını istiyor; ancak Blair de bu konunun İskoç yönetimini ilgilendiren bir mesele olduğunu söylüyor. Sözcü görüşmelerde hiçbir ticari ya da ekonomik konular hiç gündeme gelmediğini aktarıyor.

Sunday Telegraph gazetesinin ele geçirdiği belgelere göre ayrıca Blair, Libya’ya giderken Kaddafi’nin özel jetlerini kullanmış. Yine belgelerde Blair’in özel ofisinin yazılan mektup veya e-maillerde Kaddafi için sürekli olarak “Lider” ismini kullandığı görülüyor.

Tony Blair, Kaddafi’nin nükleer silahlardan vazgeçirilmesinde önemli bir rol oynamış ve Libya’yı ilk kez Mart 2004’te ziyaret etmişti. Buradaki görüşmelere o zaman “Çölde Anlaşma” ismi takılmıştı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen