Cts. May 4th, 2024

Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, “Meis Adası’nın (Kastellorizo), Yunanistan’ın herhangi bir bölgesinden hiçbir farkı bulunmadığını ve deniz hukukuna göre, tüm adalar için öngörülen bütün haklara sahip olduğunu” iddia etti.


Lambrinidis, Atina’da yayımlanan Elefterotipiya gazetesindeki demecinde, Meis Adası ile ilgili bir soru üzerine, "kıta sahanlığı konusunda Meis’in ayrıştırılmasının yanlış olduğunu" ileri sürerek, "Meis, deniz zonlarıyla (deniz alanları) ilgili, Deniz Hukuku’nun tüm adalar için öngördüğü aynı haklara sahip. Türkiye, bizim bölgemizde de gerginliği yükseltmeye çalışırsa, Meis’in güneyinde araştırma yapılacağına ilişkin açıklamayla olduğu gibi, biz egemenlik haklarımızı sonuna kadar savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

"Yunanistan’ın, Türkiye ile, Meriç‘ten (Evros) Meis’e kadar kıta sahanlığının belirlenmesini istediğini, iki ülke arasında sürdürülen istikşafi görüşmeler çerçevesindeki müzakerelerde bu konuya bir çözüm bulunamaması durumunda, kıta sahanlığının belirlenmesi sorununun Lahey’e gitmesi gerektiğini" ifade eden Lambrinidis, bu konuda şiddet kullanma tehdidinin yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu belirtti.

Lambrinidis, "Yunanistan’ın, Ege’de Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan etme hakkını ne zaman kullanacağına" ilişkin bir soruyla ilgili olarak da, "MEB ilanının bir hak olduğunu ve bundan ödün verilemeyeceğini" belirtti.

Lambrinidis, "Bu bir hak meselesidir ve gerektiği yerde komşularla işbirliği meselesidir. Bizim arzumuz, herkesle tüm deniz zonlarının sınırlandırılması yönüne gidilmesidir" dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen