Pts. May 6th, 2024

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Diyarbakır Cezaevi’ni ibret müzesi yapmak gibi bir niyetimiz var” dedi.


Şanlıurfa’dan karayoluyla Diyarbakır‘a gelen Bakan Günay, restorasyon çalışmaları süren tarihi İçkale’de yapılan çalışmaları inceledi. Restorasyon konusunda yapılan çalışmaları eleştiren Bakan Günay, bunların düzeltilmesini ve çalışmaların hızlandırılması istedi.

Bakan Günay, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Bölgenin herhangi bir kesiminde mayın patladığında, bir serseri kurşun bir çocuğumuzun canını aldığı zaman, bir yurttaşımızın, bir insanımızı canını aldığı zaman bunun bedelini hep beraber ödüyoruz. Dışarıdan bakanlar Şırnak‘ta mı, Tunceli de mi, Şanlıurfa‘da mı, Diyarbakır‘da mı oldu, onu bilmiyor ki. Türkiye‘de Güneydoğu’da diyor ve Türkiye‘de Güneydoğu’da olan ilgisi bir burukluğa, sonra bir karamsarlığa dönüşüyor. Onun için birinci şartımız; bölgede barış, kardeşlik olmasıdır. Güvenlik içerisinde burayı Türkiye‘nin en gelişmiş bölgesi haline getirebiliriz. Ama yıllardan beri burada çektiğimiz terör sıkıntısı; en fazla bu bölgeye, Güneydoğu halkına zarar veriyor. Biz bir yandan bununla
uğraşıyoruz, bir yandan da işte gördüğünüz gibi ben buraya 12 Eylül‘den sonra geldim. Burası bir sıkıyönetim nezarethanesiydi ve sıkıyönetim savcılığıydı. Bugün bu mekanı bir kültür merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Ne kadar güzel bir noktaya geldiğinin göstergesidir. Diyarbakır‘da herkes bize yardım etsin. Diyarbakır‘ı barışın, kardeşliğin, dostluğun, hem geçmişteki acılarımızla yüzleşebildiğimiz özgürce, dostluğun, gelişmenin şehri haline getirelim" diye konuştu.

İçkale restorasyonunun yavaş ilerlediğini kaydeden Bakan Günay, "Benim ömrümü kısaltmaya başladı. Bölgede nitelikli iş yapma konusunda ciddi sıkıntılarımız var" dedi. Çalışacaklarını, çalıştıklarını, ama kontrolü azaltmayacaklarını vurgulayan Bakan Günay, Gaziantep‘te 2008 yılında temelini attıkları dünyanın en büyük Mozaik Arkeoloji Müzesi’ni açtıklarını, Şanlıurfa‘da çok sayıda çalışmanın bulunduğunu bildirdi. Bakan Günay, "Birkaç saatim kaldı. Şanlıurfa‘da güzel bir sofra başında oturmak yerine
Diyarbakır’a gelmeyi tercih ettim. Diyarbakır‘da arkadaşlarım ilgileniyorlar. Ama işlerimiz maalesef bir miktar ağır gidiyor. İnşallah yeni ihalelerimizle daha dikkatli bir şekilde uğraşacağız. Bir işi bir kırımla vermek bir sonuç vermiyor. Yapabilenin işi alması, yaptığı işi bilmesi ve sahiplenmesi gerekiyor. Diyarbakır‘da Kültür Merkezi inşaatında da çok sıkıntı çektim. İmalatta hangi sorunlar olduğunu siz gördünüz. ‘Bakan kızdı’ diye haber de yaptınız. Ama biz kendi paramızı kullanmıyoruz arkadaşlar, devletin parasını kullanıyoruz. Diyarbakır, Edirne, Trabzon, Mardin halkının vergisini kullanıyoruz. Her kuruşu dikkatle takip etmek zorundayız. Yapılan işin de hiç olmazsa 10 yıl, 20 yıl yeniden bir bakım, onarım, restorasyon işi göstermeden devam etmesini sağlamak zorundayız. Zaman zaman kendimiz için öfkelenmiyoruz, millet için öfkeleniyoruz. Bugün öfkelenmemeye çalışıyorum" dedi.

"DİYARBAKIR CEZAEVİ’Nİ İBRET MÜZESİ YAPMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ VAR"

Bir gazetecinin ‘Diyarbakır Cezaevi ilgili çalışma ne olacak’ sorusuna Bakan Günay, Diyarbakır Cezaevi’ni bir ibret müzesi yapma niyetlerinin olduğunu söyledi. Cezaevi boşaltıldıktan sonra yapılara bakmaları gerektiğini dile getiren Günay, "Orada inşallah bir ibret müzesi yapmak gibi bir çalışmamız var. Ama Diyarbakır‘daki işlerin ağır ilerlemesi doğrusu beni ürkütüyor. Ben istiyorum ki Gaziantep‘te 2008 yılında temel attık, dün de açılışını yaptık. 2.5 yılda dünyanın en güzel müzelerinden birini yaptık. Diyarbakır‘da işler biraz daha hızla ilerlesin. Diyarbakır surlarının dünya kültür mirasına gireceği kanaatindeyim. Diyarbakır surları, İstanbul surları kadar önemli. Ama Diyarbakır‘ın bir kardeşlik, barış ve esenlik şehri olması gibi temel şartı var. Bunu gerçekleştirin. Arkasından ne isterseniz isteyin" şeklinde konuştu.
Bakan Günay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız‘a İçkale’ye giriş yolunun düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, "Girişe bir çeki düzen versinler. Bak Diyarbakır‘la uğraşıyoruz. İyi şeyler yapıyoruz. Benden de selam söyle Osman beye. Az siyaset çok hizmet. Belediyecilik bu. Siz tersini yapıyorsunuz. Bir de yardımınızı göreyim yani" dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen