Paz. May 5th, 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin İsrail’e karşı açıkladığı yaptırım kararları ve Başbakan Erdoğan’ın Gazze’ye yapacağı ziyareti eleştirdi. Kılıçdaroğlu, ” Türkiye aleyhine çıkan bu rapor Türk dış politikasının en ağır hezimetlerinden biridir” dedi.


CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Aydın’da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Hükümet Gazze ablukasını kendi elleriyle meşrulaştırdı." dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

Dünya kamuoyunun büyük desteğine rağmen Türkiye’nin ve Gazze’nin aleyhinde çıkan bu rapor dış politikamızda en büyük hezimetlerimizden biridir. Dışişleri Bakanı bu raporu insanların gözünden kaçırmaktan başka birşey yapmıyor, sayın bakan ve hükümet bu açıklamaların etkisi olarak Türk kamuoyunun etkisi ile ilgileniyor. İsrail bundan sonra özürde dilese İsrail alacağını almıştır.

Sayın Cumhurbaşkanı bu rapor bizim için yok diyor, nasıl oluyor bu? Türkiye’nin temsilcisi Berk o komisyonun üyesi değilmiydi? Bu rapor nasıl yok hükmünde olabilir, bu rapor yapılan açıklamaya göre ayrıca Dışişleri Bakanı için yok hükmünde değildir. Raporu meşrulaştırmıştır, öte yandan sayın bakanın açıkladığı açıklamalar sembolik değer kazanmaktadır. Türkiye, İsrail ilişkilerinde ticari yaptırımlar neler hükümet açıklamalıdır, Başbakan dün ticari ilişkilerin dondurulamayacağını söyledi. Burada hükümetin birşeye açıklama getirmesi gerekmektedir, bu raporun kamuoyuna açıklanmasıyla füze kalkanı projesi aynı zamana nasıl denk geldi? Başbakan’ın gündeminde popülizm yapacağı yeni bir sokak oluştu, Arap kardeşlerimizin hissiyatı bizim için önemlidir ama sokağın önceliğiyle siyaset yapılmaz. Üzülerek ifade etmeliyim ki Dışişleri Bakanı’da Başbakan’ın suyunda gidiyor.

BM raporuyla yaşadığı hezimeti Başbakan Erdoğan Gazze seferi yaparak mı karşılayacak? 5 Aralık 2010 tarihinden beri İsrail’le belli müzakereler yürütüldü mü? Bu müzakerelerin sonucu sana aktarıldı mı? Böyle bir rapor çıkabileceği konusunda Dışişleri Müsteşarınız sizi uyarmadı mı? Uyardı, öyleyse böyle bir raporu neden temsilcinle tamamlatıyorsun? Hükümet kanadından sayın Sanberk’i suçlayan açıklamalar yapılıyor, sayın Sanberk’i seçen hükümet, atayan hükümet, dışişleri müsteşarı ile yetkilendiren hükümet, peki kimden şikayet ediyorsun? Sayın Sanberk kendisine ne talimat verildiyse onu yerine getiriyor ama şimdi o günah keçisi yapılıyor. Hükümet Gazze ablukasını kendi elleriyle meşrulaştırmıştır, o ablukayı delmek için giden vatandaşlarımızın canlarını incitmiştir, eğer İsrail’e karşı bir yaptırım yapılacaksa hemen yapılmalıdır. Dünya kamuoyunun desteğide var fakat İsrail’in elide bizim hükümetimiz tarafından güçlendirilmiştir, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde şimdiye kadar böyle bir hükümet olmadı. Sayın Dışişleri Bakanı muhalefet partilerini talimatlandırmayla ihmal etmiştir. Siz Türkiye’nin Dışişlerini Akdeniz‘in sularına gömün muhalefette sizi alkışlasın öyle mi? Siz ulusal çıkarlarımızla böyle acemice oynarken görmeyeceğiz, duymayacağız öyle mi? Tam aksine yanlışa yanlış demeyi sürdüreceğiz bu CHP’nin temel görevidir.

1 Hafta önce Suriye’de savaş noktasına gelen Türkiye İsrail’le aynı noktaya geldi, bütün bu işler parlementoya bilgi verme ihtiyacı duyulmadan yapıldı. Nasıl oluyorda biz her hafta başka bir ülkeyle savaş durumuna geliyoruz da parlementonun haberi olmuyor? Bize göre, Gazze ablukası İsrail, Filistin sorununun alt kümelerinden birisidir, ana sorun çözülmeden ne abluka çözülür nede başka birşey. Türkiye’nin asıl rolü Ortadoğu’da olan bu soruna yapıcı rol oynamaktır, Türkiye’nin dış politikası salt Gazze’ye indekslenemez ve arabulucu konumundan çıkartır. Oysa Türkiye’nin menfaati arabuluculukta olmalıdır.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen