Per. Nis 25th, 2024

Türkiye ve İsrail arasında yaşanan sert gerginlik, mecliste de yankı buldu. TBMM’de İsrail Dostluk Grubu’nun da kurulmayacağı belirtildi


İsrail‘e sert yaptırımlar (Son Detaylar)

23. Dönemde 105 ülke ile dostluk grubunun kurulduğu TBMM’de, yeni yasama yılının başlamasından sonra dostluk grupları yeniden oluşturulacak. Ancak, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerginlik TBMM’ye de yansıdı.

O GRUP ARTIK YOK
Edinilen bilgiye göre, TBMM’de ilk kez 20. Dönemde DYP İstanbul Milletvekili Cefi Kamhi başkanlığında İsrail Dostluk Grubu kuruldu. 21. Dönemde DSP Samsun Milletvekili Tarık Cengiz, 22. Dönemde Ak Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi başkanlığında kurulan İsrail Dostluk Grubu, 23. Dönemde Ak Parti İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan başkanlığında faaliyet gösterdi. Ancak 2008 yılında Gazze olaylarından sonra tüm dostluk grubu, yönetim kurulu ve başkanı istifa etti. Parlamenterler arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla oluşturulan dostluk gruplarının yasal dayanağını, TBMM’nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu’ndan alıyor. Dostluk grupları kurulmadan önce Hükümetin görüşü alınıyor.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, İsrail dostluk grubu konusunda, “Milletvekili arkadaşlarımızdan İsrail dostluk grubu için başvuran olmadı, biz de kurulmasına taraftar değiliz” dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de dostluk gruplarının Parlamentonun geleneğinde olduğunu belirtti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen