Sal. Nis 30th, 2024

Bağımsızlığını 2008’de ilan eden Kosova Cumhuriyeti, 3 yıl önce kabul ettiği anayasayı değiştirmeye hazırlanıyor.



Yeni anayasada cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi öngörülüyor.

Meclisin Anayasa Değişiklikleri Komisyon Başkanı Arsim Bayrami, değişiklikler üzerine yoğun bir çalışma yaptıklarını, ABD ile Avrupa ülkelerinin anayasalarının tek tek incelendiğini bildirdi.

Değişiklikler üzerinde çalışırken, Makedonya‘nın Ohri Çerçeve, Bosna Hersek‘in Deyton Anlaşması’na bağlı kalması gibi kendilerinin de Ahttisari planına bağlı kaldıklarını kaydeden Bayrami, yeni değişikliklerle anayasanın daha demokratik hale geleceğini söyledi.

Komisyon tarafından hazırlanan değişikliklere göre, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları cumhurbaşkanlığı için aday gösterebilecekler. Bağımsız adaylar da cumhurbaşkanlığı seçimine katılabilecekler. Ancak cumhurbaşkanı adayları için en az 15 bin imza toplama koşulu getiriliyor.

Yenianayasa değişikliğioylarının çoğunu kazanan adayın, bir oy farkla da olsa cumhurbaşkanı seçilebileceğini hükme bağlıyor.

Anayasa değişikliklerinde, mecliste etnik topluluk milletvekilleri için ayrılan 20 sandalyenin, kontenjana dönüştürülmesinin önerildiğini kaydeden Komisyon Başkanı Arsim Bayrami, etnik topluluklara kontenjan dışında, oylarla kazanılan artı sandalye uygulamasının ise kaldırılacağını bildirdi.

Toplam 120 sandalyeli Kosova Meclisi’nde, Sırpların 10, Boşnakların 3, Goralıların 1 , Türklerin 2 ve diğer etnik toplulukların ise 4 kontenjan milletvekilliği bulunuyor.

Komisyon tarafından hazırlanan anayasa değişikliği paketinin 1 ay içinde meclis genel kurulunda görüşülmeye başlaması bekleniyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen