Paz. May 5th, 2024

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, katıldığı bir Tv programında ABD Başkanı Barack Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep ettiğini açıkladı.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın konuğu olduğu programda terörle mücadele ve Kuzey Irak konusunda önemli açıklamalar yaptı.

ABD, Irak‘taki yerini Türkiye‘ye mi terk ediyor?

ABD’nin çekilmesinin ardından Irak‘ta boşluğu Türkiye‘nin dolduracağı yönündeki yorumlara da yanıt veren Beşir Atalay, "Yerleşecek gibi bir şey değil ama Amerika çekilirken hem bizim orada taleplerimiz olabilir hem onların çekilirken Türkiye ile ilgili farklı değerlendirmeleri olabilir" dedi.

"Irak’ta da Arap ülkelerinde de en aktif ülkeyiz"

Türkiye’nin Irak ve Kuzey Irak‘ta en aktif ülke olduğunu dile getiren Atalay, "Arap ülkeleri içinde bile en aktif ülkeyiz. Yatırımlar olarak en aktif ülkeyiz. Bağdat’ın, Irak‘ın yeni yatırımlarını savaş sonrası işadamlarımız üstleniyor. Erbil’de de öyle, yüzde 70 civarında Türk işadamları… Dolayısıyla Türkiye orada zaten her açıdan var. Biz Irak‘ın normalleşmesi yönünde büyük destek veriyoruz, çok çaba harcıyoruz. Irak bizim komşumuz, sınırlarımız, akrabalarımız var. Dolayısıyla Türkiye‘nin orada daha fazla rol üstlenmesinden daha tabii ne olabilir ki" şeklinde konuştu.

"Obama’dan görüşme talebi geldi"

Atalay, Türkiye‘nin Irak‘ta üstleneceği role ilişkin ABD ile temasları olup olmadığına ilişkin de şunları söyledi:

"Şu anda tabii o manada çok ileri bir şey değil ama bu, her zaman, her görüşmede olabilir. Başbakanımız Birleşmiş Milletler yıllık toplantıları var, New York’ta olacak. Orada görüşmeler var. ABD Başkanı ile uzun bir süre görüşmesi olacak. Bizden gelmedi, bu talep oradan geldi. Dolayısıyla o görüşmede bütün bunlar, pek çok şey gündeme gelecek. Terörle ilgili konular da gündeme gelecek. Dün dışişleri bakanlığı ile görüştük. O görüşmede Kuzey Irak konusu da yer alacaktır diye düşünüyorum."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen