Per. May 9th, 2024


Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), “Bayrağın Lisanından Türkçe” isimli projesi ile Türk tarihini, dilini, pahalarını ve kültürünü yabancı asıllı öğrencilerine anlatıyor. Türkiye’nin birinci ve tek bayrak müzesi olan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde yıl boyunca sürecek projeyle bine yakın öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Türkçe derslerinin yanı sıra atölye çalışmalarının yapılacağı projeyi anlatan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizin ulusal ve manevi kıymetlerini yabancı asıllı öğrencilerimize de anlatacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz bu projede; bayrak, alem, nişan gibi kavramların Türkler için kıymetini kavrıyor ve burada Türkçeyi yanlışsız kaynaklardan yaşayarak öğreniyorlar” dedi.

Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), yabancı asıllı öğrencilerinin Türk tarihini, lisanını, bedellerini ve kültürünü daha iyi tanıyabilmeleri için hayata geçirdiği “Bayrağın Lisanından Türkçe” isimli projenin çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Proje kapsamında DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Doktora Öğrencisi Koray Öz, Türk bayrağı, tarihi, alemi, nişanı ve öbür ehemmiyet taşıyan simgeleri Türkçe ve farklı lisanlarda sunumlarıyla yabancı asıllı öğrencilere anlatıyor. Türkiye’nin birinci ve tek bayrak müzesi olan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde yıl boyunca sürecek ve öğrenciler için drama ile yapılandırılmış Türkçe derslerinin de verileceği etkinliklerle, bine yakın öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Öğrencilerinin yüzde 10’una yakınının yabancı asıllı olduğu DEÜ’de, 6 binin üstünde yabancı öğrenci öğrenim görüyor.

“ÜLKEMİZE İLGİLERİ ARTIYOR”

Geçtiğimiz ağustos ayında hayata geçirilen projeye ait açıklamalarda bulunan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ülkemizin ulusal ve manevi pahalarını yabancı uyruklu öğrencilerimize de anlatacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Türk Devletlerine, Türk Bayraklarına ve Türk kültürüne ilişkin bilgilerin kuşaktan nesile aktarılabilmesi, öğrenmeyi zenginleştirmesi ve kalıcılığını artırması için DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’ni bir eğitim ortamı olarak da kullanmaya karar verdiklerini açıklayan Rektör Hotar, “Yabancı uyruklu öğrencilerimiz bu projede bayrak, alem, nişan üzere kavramların Türkler için önemini kavrıyor ve burada Türkçeyi gerçek kaynaklardan yaşayarak öğreniyorlar. Üstelik bu öğrenme sürecini, Türkiye’de birinci ve tek olan DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde gerçekleştiriyorlar. Tabi sırf Türkçe değil; birebir vakitte Türk Dünyası ve kültürü hakkında da bilgi sahibi oluyorlar. Bayrağımızın üzerinde bulunan sembollerin yalnızca adlarını değil manalarını da öğreniyorlar ve bu kıssayı öğrendikçe Türkçeye ve ülkemize ilgileri daha da artıyor” dedi.

“CUMHURİYETİMİZİN 100 YILIYLA MANA KAZANIYOR”

Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı kapsamında projenin daha da mana kazandığını vurgulayan Rektör Hotar, “Üniversitemiz tarafından 9 Eylül 2020 tarihinde açılan ve Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlarımızın ağır ilgi gösterdiği ‘Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzemiz’ epeyce güçlü bir kültürel mirasa ve birikime sahip. Bu zenginliği ülkemizde bulunan yabancı asıllı öğrencilerimizle de paylaşmak istiyoruz. Dolayısıyla müzemizde, ‘Ay Yıldızın Öyküsü ve Temel Kavramlar’, ‘Türk Devlet Bayrakları ve Coğrafi Terimler’ ve ‘Geçmişten Günümüzü Türk Kültürü ve Bayrak İlişkisi’ başlıklarında atölye çalışmaları da düzenliyoruz. Elbette projemiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlamaya hazırlandığımız süreçte farklı bir mana da kazanıyor. Çalışmada emeği olan öğrenci ve hocalarımıza teşekkür ediyorum” tabirinde bulundu.

“ÇOK MUTLULAR”

Projenin uygulayıcısı DEÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Doktora Öğrencisi Koray Öz ise şu tabirlerde bulundu: “Projemiz kapsamında öğrenciler yalnızca Türkçe öğrenmiyor. Öğrenciler Türkçe ve kendi lisanlarından tarihimizi, kültürümüzü, bayrağımızı ve bize mahsus tabirleri de öğreniyorlar. Bundan da çok memnunlar. Projemizi en uygun, Türk devletlerinin ve dünya medeniyetlerinin bayrak ve simgelerinin sergilendiği DEÜ Bayrakbilim ve Türk Bayrakları Müzesi’nde uygulayabileceğimizi düşündük. Bugüne kadar da müzemizde, 50’ye yakın öğrencimizle projemiz kapsamında sunumlar yapıp atölye çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Türk Dünyası’ndan öğrencilerimizin yanı sıra Almanya, İsviçre, Polonya ve Hollanda’dan öğrencilerin ilgisi bir oldukça fazla. Projemizin hazırlık aşamasından uygulamaya geçişine kadar bizlere öncülük eden ve takviye olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen