Sal. May 7th, 2024

Sanayi üretimi temmuzda yüzde 6.9 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış üretim de temmuzda otomotiv etkisiyle yüzde 2.7 artış gösterdi.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 artışla 128.4 değerine ulaştı. Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 0.1 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1.1 arttı.
İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7.1 arttı. Temmuz ayında yıllık bazda en çok artışın yaşandığı sektör yüzde 119.7 ile “diğer ulaşım araçları imalatı” olurken, bunu yüzde 34.6.6 ile motorlu kara taşıtları, treyler ve yarı treyler imalatı takip etti.

Beklentilerden iyi geldi
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de temmuzda otomotiv üretimindeki artışın desteğiyle bir önceki aya göre yüzde 2.7 ile 2011’in en büyük artışını gösterirken veri ekonomik aktivitenin 2011’de bir önceki aya göre ilk kez hız kazandığı anlamına geliyor. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ocakta yüzde 0.4 artmış, şubatta yüzde 1.8, martta yüzde 0.5, nisanda yüzde 0.2, mayısta yüzde 0.3, haziranda yüzde 0.8 azalmıştı.
Ekonomistler, temmuz, ağustos PMI verileri gibi diğer öncü göstergelerin ekonomik faaliyette yavaşlamaya işaret etse de sanayi üretimindeki bu beklenmedik hızlanmanın izlenmesi gerektiğini ancak, üretimde artış hızının ağustos itibarıyla yavaşlayıp ardından son çeyrekte belirginleşmesini bekliyorlar.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, toplam sanayi üretimi temmuzda yüzde 6.9 ile beklentilerin üzerinde artış gösterirken takvim etkisinden arındırılmış endeks temmuzda 2010’un aynı aya göre yüzde 9.8 arttı. Yılın ilk 7 aylık döneminde yıllık artış ise yaklaşık yüzde 10 oldu.

Tekstil üretimi % 11.3 daraldı


‘Yumuşak inişe düzeltme’
ING Bank, “Temmuzda motorlu kara taşıtları üretiminden gelen katkı sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde artışı beraberinde getirdi… Temmuz 2011 verileri, ekonomide bir süreden beri güçlenerek devam eden yumuşak iniş eğiliminde geçici bir düzelme olarak değerlendirilmelidir” dei.
TSKB Ekonomisti Başar Yıldırım da, “Mevsimsellikten arındırılmış rakamlar, sanayi üretiminin şubat ayından bu yana ilk kez aylık bazda bir artığını gösteriyor. Avrupa ekonomilerine dair endişelerin hız kazandığı bir dönemde imalat sanayinde gözlenen artış, büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri üçüncü çeyrek büyümesi kapsamında sınırlıyor” dedi.

Sanayi üretiminde önemli bir payı olan otomotivin temmuz sanayi üretimindeki artışın da temeli olduğu belirtildi. Ekonominin itici gücü olan motorlu kara taşıtları üretiminin yıllık artış hızı yüzde 35 oldu. Ancak, OSD verilerine göre otomotiv sanayi toplam üretimi temmuzda yüzde 34 artan sektör üretiminde ağustos ayında artış yüzde 16.7’ye geriliyor.

Ergün: 5 yılın en iyi temmuz verisi

Sanayi üretim endeksinde görünen artışın, piyasa tahminlerinin oldukça üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün şunları kaydetti:

“Yıllık bazda sanayi üretiminde dikkat çeken en önemli nokta son beş yılın en yüksek temmuz ayı sanayi üretimine ulaşmış olmamızdır. Endeksteki yıllık artış, ülkenin yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Sanayi üretimi, yıllık yüzde 7’ler civarında ekonomik büyümeyi güçlü bir şekilde desteklemeye devam etmektedir. Dünya genelinde ekonomik görünüm, belirsizliğini devam ettirmektedir. Dünya piyasalarında yaşanan bu çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisi, yüksek büyüme potansiyelini korumaktadır.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen