Sal. May 7th, 2024

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüzde 12 ila yüzde 14 arasında yapılan doğalgaz zammını değerlendirdi.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

BOTAŞ’ın vatandaşa maliyetinin altında gaz sattığına dikkat çeken Şimşek, “Bütün bu çerçevede baktığımızda alınan tedbirlerin vatandaş açısından son derece sınırlı olduğunu ifade etmek istiyorum “ dedi. Şimşek, düşük maaşlı emeklilerle ilgili ‘intibak’ çalışmasının Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürüdüğünü söyledi. Şimşek, kademeli bir intibak düzenlemesinin yapılması konusunda hükümet programında irade olduğunu, Başbakanın da bunu bizzat dile getirdiğini anımsattı.

Bakan Şimşek, Tütün Kullanımının ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi toplantısına katılımının ardından gazetecilerin gündemdeki konularla ilgili sorularını yanıtladı. Şimşek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in ‘intibakta tablo ortaya çıktı, detaylara bakacağız’ sözlerinin anımsatılması üzerine intibak düzenlemesinin kademeli olarak yapılacağını tekrarladı. Şimşek, AKP hükümetleri döneminde zaten doğal intibak yapıldığını; düşük maaşlı emekli ve memura yüksek oranlı zamlar yapıldığını anımsattı. Yüksek maaşlı emeklileri yapılan zam oranları yüzde 6.5 iken düşük emekli zammının yüzde 20’lere çıktığını söyledi. İntibakla ilgili çalışmanın devam ettiğini, şu aşamada nihai sonuçlarını açıklayabilecek bir noktada olmadıklarını belirtti.

ENFLASYON KISA VADEDE ETKİLENİR

Bakan Şimşek, elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek oranlı zamların enflasyona etkisinin ne olacağı sorusuna ise; son dönemde küresel çalkantılar ve cari açık nedeniyle kurlarda önemli hareketlilik yaşandığını anımsattı. Kurdan enflasyona geçişin azalmış olmakla birlikte hala geçişkenlik olduğunu belirten Şimşek, “Ancak iç talep daha makul düzeye inmeye başladı. Ekonomide yumuşak bir iniş söz konusu. Orta ve uzun vadede enflasyon riski görmüyoruz. Ama kısa vadede kur ve mevsimsel etkiler nedeniyle hareketlilik olabilir” dedi.

VATANDAŞA SINIRLI YANSITTIK

Şimşek, BOTAŞ’ın gazı 450 dolara ithal ettiğini; bunun TL karşılığının ise yaklaşık 800 lira olduğunu anımsattı. Oysa vatandaşa maliyetinin çok çok altında, 580 liraya sattığını söyledi. En son doğalgaz artışının 2008 yılında yapıldığını belirten Şimşek, petrol fiyatı ortalamasının 2008’de 60 dolar olduğunu; 2010’da 70 doları aştığını; 2011 ortalamasının ise 100 doların üzerinde olacağını vurguladı. Şimşek, “Bütün bu çerçevede baktığımızda alınan tedbirlerin vatandaş açısından son derece sınırlı olduğunu ifade etmek istiyorum “ diye konuştu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen