Pts. May 6th, 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BDP’li vekillerin yemin törenini izleyen tek lider oldu.


BDP’lilerin yemini sırasında Cumhurbaşkanı Gül, komutanlar, Başbakan Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu salonda yoktu. BDP‘nin yeminini dinleyen tek lider ise BDP‘ye karşı sert muhalefette bulunan MHP lideri Bahçeli’ydi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 24. yasama yılına dün kapılarını açarken, yaz boyunca TBMM’yi boykot eden BDP‘nin iktidar ve diğer muhalefet tarafından ‘maraza’ olarak görülebilecek hiçbir adım atmaması, siyasette ‘diyalog’ umutlarını artırdı. Ancak, BDP‘yi sık sık TBMM çatısı altında siyaset yapmaya davet eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, komutanlarla aynı tavra imza atıp, TBMM açısından ‘tarihi’ denilebilecek o yemin anında Genel Kurul’da olmaması, Gül’ün çerçevesini çizdiği demokratik Türkiye iklime ters düştü.

KOLTUKLAR BOŞ KALDI

BDP’lilerin yeminleri öncesinde verilen arada Cumhurbaşkanı ve komutanlar TBMM’den ayrıldı. Daha önce benzer bir durum yaşanmadığı için Gül’ün konuştuktan sonra locaya gidip yeminleri izlemesi gibi bir beklenti yoktu ama Gül ayrılınca, Çankaya Köşkü’nü temsil edecek tek bir bürokrat bile kalmadı. Kısa bir süre önce ‘Siyasetle müzakere, terörle mücadele’ sözleriyle tansiyonu düşüren Başbakan Tayyip Erdoğan da yeminler başlamadan önce Genel Kurul salonundan çıkıp yukarıdaki makamına geçti. Kılıçdaroğlu ise birkaç yemin dinledikten sonra Genel Kurul’a veda etti. Başbakan ayrılınca Bakanlar Kurulu’nun bir bölümü kulislere geçerken, kalanlar da TBMM Başkanı Cemil Çiçek‘ten uyarı alana dek sohbet etti.

BEŞİR ATALAY İZLEDİ

Yeminleri, hükümet adına Kürt açılımından sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay‘ın izlemesi de anlamlıydı. Bir tek MHP lideri Devlet Bahçeli baştan sona Genel Kurul’da kaldı. MHP de tam kadro salonda yer aldı. Bu durum BDP‘lilerin bile övgüsünü kazandı. Gül, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun salondan ayrılması, Genel Kurul’daki AK Parti ve CHP milletvekillerinin büyük bölümünün ve locadaki ‘devlet bürokrasisi’ temsilcilerinin tamamının ayrılmasına neden oldu. Hal böyle olunca da salondaki manzarada, Sırrı Süreyya Önder‘in ‘sevmedim’ dediği koltuklara taba rengi hakim oldu. Alışık oldukları bu tavır BDP‘lilere tuhaf gelmese de biz, açılış gününde TBMM’den aklımıza takılan "BDP kiminle siyaset yapacak" sorusunu akıllara getirdi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen