Sal. Nis 30th, 2024

Çin’de tüketici enflasyonu Eylül ayında yıllık bazda yüzde 6,1’e yükseldi


Ulusal İstatistik Bürosu, Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 6,2 olan tüketici enflasyonunun gerileyerek Eylül ayında yıllık bazda yüzde 6,1 olduğunu açıkladı. Temmuz ayında tüketici enflasyonu yüzde 6,5 ile 37 ayın en yüksek seviyesini görmüştü.

Eylül ayında gıda fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artış gösterdi. Çin hükümeti bu yıl için enflasyon hedefini yüzde 4 olarak belirlemişti.

Çin’de enflasyonun gerilemesinin, ABD ve Avrupa’da büyümenin yavaşlaması nedeniyle ekonomiyi teşvik etmesinde Pekin yönetimine olanak sağlayacağı belirtildi.

Piyasa uzmanları, enflasyonun gerilediğini, Avro Bölgesinde gelişmelerin kötüleşmesi halinde, Çin hükümetinin para politikasını agresif biçimde gevşetmeye başlayacağını ifade ettiler.

Bazı uzmanlar ise Eylül ayındaki enflasyon rakamının enflasyon beklentilerini düşürmede yeteri kadar güçlü olmadığını, merkez bankasının büyük olasılıkla mevcut para politikasını değiştirmeyeceği ve politikasının yönünün belirlemek için gelecek aylarda ortaya çıkacak verileri bekleyeceğini söylediler.

Çin’in ekonomik büyümesi bu yıl, gelişmiş ekonomilerin resesyona girebileceği endişelerinin artmasıyla yavaşlamaya başladı.

Çin’in bu yıl yüzde 9,3 oranında büyümesi bekleniyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen