Paz. May 5th, 2024

Başbakan Erdoğan’ın “Kaçak yapıları yıkıp yeni baştan yapacağız” açıklaması üzerine Türkiye Cumhuriyetinin en büyük inşaat hareketi başlatılacak.19 milyon binanın bulunduğu Türkiye’de 8.5 milyon bina yenilenecek.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Kaçak yapıları yıkıp yeniden yapacağız" açıklaması Cumhuriyet tarihindeki en büyük inşaat hamlesini başlatacak. Türkiye’de modern ve depreme dayanıklı kentleri oluşturacak proje yaklaşık 450 milyar liraya mal olacak ve ekonomide de canlılık yaratacak. Kesin bilgiler olmamasına rağmen Türkiye’deki yapıtların nerdeyse yarısı kaçak, ruhsatsız, sağlıksız ve olası depremlere karşı dayanıksız. Bu da içinde milyonlarca insanımızın yaşadığı 8 milyon 550 bin konutun yıkılıp yeniden yapılması anlamına geliyor..

641 milyon 250 bin metrekarelik alan yenilenecek

Yıkılacak ve yeniden inşa edilecek konutların ortalama büyüklüğünün 75 metrekare olduğunu varsayarsak toplam 641 milyon 250 bin metrekarelik alan yenilenecek. Bakanlığın Bina inşaatı maliyeti endeksine göre 1 metrekare inşaat 700 TL’ye mal oluyor. Bu da binaların dönüşümü için toplam 448 milyar 875 milyon liralık kaynak anlamına geliyor.

KONUTDER

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Başbakan’ın açıklamasının bir kentsel dönüşüm seferberliğinin başlangıcı olarak değerlendireceğini ve yerel belediyelerin katkıları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonun içinde yapı envanter çalışmalarının da yapılması gerektiğini vurguladı. Dayanıksız yapıların yenilenmesi için maliklere yeterli süreler verilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, verilen süre içinde yenileme yapılmaması durumunda binaların kamu zoru ile boşaltılmasının şart olduğunu belirtti.

GYODER

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Işık Gökkaya, kabaca yapılan bir hesapta neredeyse Türkiye’deki yapıların yarısının yeniden yapılması gerektiğini ve maliyetinin 450 milyar liraya bulacağını bildirdi. Gökkaya "Sadece İstanbul‘da yaşanacak bir deprem Türkiye ekonomisinin çökmesine neden olacak, binlerce kişi hayatını kaybedecek. Bu nedenle bakanlık koordinasyonunda yenilenme kaçınılmaz" dedi.

TOKİ 43 bin aileyi kurtardı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları, dikkatleri TOKİ’ YE çevirdi. Gecekondu ve kaçak yapılaşma bölgelerinde uyguladığı kentsel dönüşüm projeleriyle 43 bin 725 aileyi depreme karşı dayanıksız yapılardan kurtardı. Kentsel dönüşümün yapıldığı alanlarda 5 bin hektar yani 8 bin futbol sahasını aştı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen