Cts. May 4th, 2024

CHP Parti Meclisi (PM) üyesi ve eski Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, Kürt sorununun çözümü için İmralı ve Kandil’le şeffaf görüşmeler yapılması gerektiğini savundu.


Değer, ‘Sorunun Ortadoğu’dan bağımsız olmadığı gerçekliği ile KDP lideri Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani‘nin katılımcılığı yol almayı kolaylaştıracaktır. Taraflara çözüm konusunda katkı sağlayabilecek küresel bir güç olarak ABD’nin arabuluculuğu üstlenmesini istemek önemli ve doğru bir adım olacaktır’ tepsitini yaptı.

AÇILIM ANLAMINI YİTİRDİ

CHP’de Kürt sorunu konusundaki önerileriyle dikkati çeken isimler arasında yer alan Değer, bu kez ‘parti politikalarını aşan’ çözüm önerilerini seslendirdi.

İmralı ve Kandil’le görüşülsün ABD arabuluculuk üstlensin’

Kürt sorununun her geçen gün ağırlığını da, çapını da artırarak büyüdüğüne işaret eden Değer, hükümetin başlattığı ‘demokratik açılım’ sürecinin anlamını yitirdiğini savundu. Kürt sorununun bir kez daha çözüm yerine çözümsüzlüğe mahkum edilmeye çalışıldığını ileri süren Değer, 1990’lı yıllara geri dönülmemesi gerektiğini ve devlet ile halk arasındaki mesafenin kapatılması gerektiğini vurguladı.

‘Çözümsüzlükte vakit kaybı kelimenin tam anlamıyla kan kaybı anlamına gelir’ diyen Değer, çözüm için toplumsal müzakereler içinde yeni bir ikna programının gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Değer’in çözüm önerileri

– Kürt kimlik ve dil gerçekliğinin anayasa içinde bir hak olarak görülmeli. Resmi dil Türkçe’nin yanında, pilot okullarda da olsa anadilde eğitim hakkı verilmeli.
– Yeni anayasada milliyetçi, ırkçı, şoven hissedilebilecek, tek etnisiteye gönderme yapabilecek bütün ifadeler kaldırılmalı.
– Genel af çıkarılmalı.
– Türk ve Kürt ayırımı yapmaksızın bu süreçte ölen herkesin ailelerinin mağduriyetlerin önlenmesi için özel yasalar çıkarılmalı.
– Toplumun bütün kesimlerinin sorunun çözümü konusunda toleranslı olmalı.
– Sivil, asker bürokrasisi ve hükümet yetkilileri İmralı’dan BDP‘ye ve Kandil’e kadarki tüm muhataplar içinde tercihte bulunarak kamuoyuna açık şeffaf görüşmeler yaparak sorunun çözümüne yönelik ortak müşterekleri hızla tespit edilmeli.
– Sorunun Ortadoğu’dan bağımsız olmadığı gerçekliğiyle KDP lideri Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani‘nin katılımcılığı, yol almayı kolaylaştıracaktır.
– Taraflara çözüm konusunda katkı sağlayabilecek küresel bir güç olarak ABD’nin arabuluculuğu üstlenmesi doğru bir adım olacak.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen