Cum. Nis 26th, 2024

Geçtiğimiz yıllarda dünyanın yaşanacak en iyi üçüncü şehri seçildi.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

vAmerikalı çizgi romancı ve gezgin Robert Ripley`in yeryüzünün dört bir köşesinden derlediği Kopenhag’daki ‘İster İnan, İster İnanma’ müzesi için ilginç demek yetersiz kalır. Müzenin ana teması yeryüzündeki her türlü çılgınlar ve çılgınlıklar.

Bu şehirde bisikletler bedava!

Kopenhag’da belediyenin sağladığı kolaylıkların başında ‘şehir bisikleti’ geliyor. Kırmızı, sarı, yeşil gibi canlı renklere sahip ‘Copenhagen City Bike’larla şehri bedavaya gezebilirsiniz.

Dünyanın en iyi şehri: KOPENHAG

Sanki yemyeşil bir parkın içine kurulmuş gibi. Sunduğu yüksek yaşam standartları, güler yüzlü mutlu insanları ile hemen farkını belli ediyor. Burası neresi mi? Danimarka‘nın başkenti Kopenhag’dayız.

Kopenhag öyle bir yer kent ki, dünya standartlarına göre normal bir şehirde kişi başına düşen yeşil alan 7 metrekareyken, bu rakam Kopenhag’da 11 metrekareye çıkıyor. Küçük adacıklar üzerine kurulmuş. 5 buçuk milyon nüfuslu Danimarka‘nın üçte biri yani neredeyse 2 milyon kişi bu kentte yaşıyor. Kopenhag kuzey ülkelerinin başkentlerine göre hep canlı, hep cıvıl cıvıl. Tarihi bilgilere kısaca değinirsek; Danimarka Monarşisi dünyadaki en eski monarşi. İlk olarak 9 – 11. yüzyıllar arasında merkezi Jutland adasında olan güçlü bir Viking krallığıyla tarih sahnesinde ismini duyurmuş. Ülkede 1000 yıldan bu yana krallar, kraliçeler, prensler ve prensesler var olmuş. İhtiyar Gorm, Danimarka‘da 900’lü yıllarda hükümdarlık yapan, bilinen ilk kral unvanını taşıyor. Tarihindeki iniş çıkışlara ve büyük toprak kayıplarına rağmen 1000 yıldır bağımsızlığını koruyabilen Danimarka‘nın târihinde İngiltere‘yle yapılan sürekli savaşlar önemli yer tutuyor. Ve İşte Kopenhag kentini keşfetmek isteyenler için bazı önemli ipuçları…

Stroget caddesi: Burası kentin en ünlü caddesi. Dünyaca ünlü markalara ait butikler, restoranlar ve kafelerle dolu. Güneşli günlerde yol boyunca performans sergileyen müzisyenleri ya da pandomimcileri Stroget Caddesi üzerinde görebilirsiniz.

Amelianborg sarayı: Danimarka kraliçesinin yaşadığı yer karşınızda. Ve tabi saatler öğlen 12’yi gösterdiğinde eğer Amelienborg sarayı civarında olursanız her gün gerçekleşen muhafız alayının nöbet değişim törenini izleyebilirsiniz.

Christiansborg sarayı: Kopenhag’ın en eski sarayına hoş geldiniz. Tarih boyunca 3 büyük yangın görmüş ve orijinal halinden geriye pek az bölüm kalmış olsa da 1916 da yeniden restore edilmiş. Şimdi Danimarka parlamentosuna ev sahipliği yapıyor. Başbakanın ofisi ve yüksek mahkeme de yine aynı binanın içinde yer alıyor.

Tivoli parkı: Tivoli 1853 yılında Georg Christensen tarafından kurulmuş. 80 dönümlük ışıklandırılmış dev bir park burası. İçinde Pandomim Tiyatrosu, Çin Pavyonu, değişik dönemlerin ve ülkelerin mimari tarzlarını yansıtan 30 restoran var. Tivoli’nin lunaparkını ziyaret edenleri unutulmaz anlar bekliyor. Dünyanın en eski roller coasteri Tivoli bahçelerinin içinde yer alıyor. Alacağınız 1 euroluk biletler karşılığında kahkaya, çığlıklar ve eğlence sizinle

Nyhavn: Kentin en sevilen en popüler köşelerinden Nyhavn’da tarihi binaların çoğu restoran ve cafe olarak kullanılıyor. Kanallarda düzenlenen tekne turları da genellikle buradan başlıyor.

Yuvarlak kule: Kopenhag dümdüz bir şehir ve tarihi binalara büyük önem verildiğinden, kentin dokusu dikkatle korunuyor. Yüksek katlı bina görmek pek mümkün değil, o yüzden manzarayı görmek için en iyi yer yuvarlak kule.

Denizkızı: Kopenhag’ın simgesinin denizkızı olduğunu biliyor muydunuz? Langelinie Limanı kıyısında yer alan Küçük Denizkızı Heykeli 1913 yılında heykeltıraş Edvard Eriksen tarafından yapılmış. Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği heykel 1.25 metre yüksekliğinde.

Sıra dışı Kasaba Christiana

Şehrin tam göbeğinde devlet içinde devlet olarak bilinen 1000 nüfuslu bir semt burası. Kimilerine göre hippi ve rock cenneti. Bu semt 1970’lerde kentte yaşayan bazı hippi gruplarının terk edilmiş bu donanma kışlalarında yaşamaya başlamasıyla oluşmuş. Dünyada başka bir benzeri yok. Devlet otoritesini reddeden Christianalılar kendilerini ayrı bir cumhuriyet olarak adlandırıyorlar.

Masalcı Andersen

Kopenhag’a gelip Danimarka‘nın yetiştirdiği dünyaca ünlü masalcı Hans Christian Andersen’den bahsetmemek olmaz. Andersen hepimizin çocukluğunu renklendirmiş, yapıtları dünyada en fazla dile çevrilmiş yazarlardan biri olarak tanınıyor. Küçük Denizkızı, Kurşun Asker, Kibritçi Kız, Kırmızı Ayakkabılar, Çirkin Ördek Yavrusu en çok bilinen eserleri. Nyhavn ‘da ünlü masalcının oturduğu evi görebilirsiniz.

Kopenhag’da tekne turuna çıkın!

Tekne turu Kopenhag’ın görkemli saraylarını, ünlü ve önemli tarihi binalarını, nehir kenarında yer alan pahalı apartmanları görme imkanı sunuyor konuklarına. Tabii üstü açık teknelerde soğuk havadan nasibinizi almak istemiyorsanız biraz kalın giyinmenizde fayda var.

Ne alınır?

Kopenhag’dan alınabilecek sembolik hediyeler arasında; İskandinav kristalleri, Kopenhag Kraliyeti markalı porselenler ve lego oyuncakları sayılabilir. Strøget Caddesinde yer alan pek çok hediyelik eşya dükkanında bu ürünlere rastlayabilirsiniz. İsrail Meydanı’nda kurulan açık hava pazarı ve Norrebro Sokağı’nda kurulan Norrebro pazarı, şehirde günlük yaşama dair ipuçları veriyor. Nisan – ekim sezonu boyunca açık bulunan pazarlarda hediyelik eşyalar, antikalar, sanat eserleri ve giysiler bulabilirsiniz.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen