Cts. Nis 27th, 2024

Tacikistan, ülke topraklarının binde 7’sine tekabül eden bin 158 kilometrekare alanı Çin’e resmen devrett


Tacik Asia Plus ajansınca verilen haberde, Çin’in Ulusal Bayramının kutlandığı 1 Ekim öncesinde, Tacikistan‘ın topraklarının binde 7’sine tekabül eden bin 158 kilometrekarelik bölgenin Çin’e, iki ülke silahlı kuvvetlerinin de hazır bulunduğu bir törenle devredildiği bildirildi.

Tacikistan Parlamentosu, 12 Ocak’ta, iki ülke arasında 19. yüzyıldan bu yana tartışmalı olan 28,5 bin kilometrekare toprağın yüzde 3’ünü Çin’e devreden "sınır çizgisinin tespiti" anlaşmasını onaylayarak, Doğu Pamir bölgesinde Murgab ilçesindeki tartışmalı topraklardan ülke yüzölçümünün binde 7’sine tekabül eden bölgenin Çin’e devredilmesini kabul etmişti.

Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi söz konusu protokolün imzalanmasının, Tacikistan diplomasisinin başarısı olarak nitelendirmişti.

Çin’e devredilen topraklar, denizden 5 bin metre yükseklikteki dağlık bölgelerden oluşurken, bu topraklarda yerleşim birimleri bulunmuyor.

Orta Asya’nın toprak açısından en küçük ülkelerinden olan Tacikistan, toplam 143,1 bin kilometrekare toprağa sahip bulunurken, ülke topraklarının yüzde 93’ünü dağlık bölgeler oluşturuyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen