Çar. May 1st, 2024

Dünyanın önde gelen kadın siyasi yorumcularından El Hayat köşe yazarı Raghida Dergham, yeni bölgesel düzenin kaderinin belirlenmesinde Türkiye’nin esas rol oynadığı değerlendirmesini yaptı.


Türkiye’nin “Arap Baharı” konusundaki rol ve BM Genel Kurulu’ndaki performansı, dikkat çekmeyi sürdürüyor.

Dünyanın önde gelen kadın siyasi yorumcularından El Hayat köşe yazarı Raghida Dergham, Ortadoğu’da yeni bölgesel düzenin kaderinin belirlenmesinde Türkiye’nin esas bir rol oynadığı görüşünü dile getirdi.

NBC ve MSNBC için analizler yapan Lübnan kökenli Raghida Dergham, Huffington Post tarafından “BM’de İki Hafta: Yeni Bir Bölgesel Düzen Şekilleniyor” başlığıyla yayımlanan yorumda yeni bölgesel düzenin kaderinin belirlenmesinde Türkiye ve İran’ın esas bir rol oynadıklarını belirtti.

BM Genel Kurulu açılış oturumlarının en önemli gelişmelere dikkat çekerken Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ın BM’deki konuşmasını “tarihi bir olay” olarak niteleyen Dergham, Başbakan Erdoğan’ın korumaları ile BM güvenlik görevlileri arasında yaşanan kavgaya da “O gün, Mahmut Abbas tarihi konuşmasını yaparken Genel Kurulu binasında talihsiz bir olay da meydana geldi, daha önce hiç yaşanmayan bir şey oldu ve az kaldı silahlar ateşlenecekti” sözleriyle değindi.

-TÜRKİYE VE BAN Kİ-MOON’A ELEŞTİRİ-

Kavgaya ilişkin ayrıntıları okuyucularına aktaran Dergham’ın, “Türk küstahlığı, böylece biri kadın üç BM güvenlik görevlisinin hastaneye kaldırılmasına yol açtı. Diplomatik bir kriz önlemek isteyen Genel Sekreter Ban Ki-Moon da, gerçekten tam ne olduğunu öğrenmeden özür dilemeye koştu, bu da çekincelerle eleştirilere neden oldu. Özellikle olayı araştırmadan harekete geçtiği için,” değerlendirmesi dikkat çekti.

Dergham, Türk heyetinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Genel Sekreter’den Türkçe’nin de resmi bir dil olarak kabul edilmesi talebine de işaret ettiği yorumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda “yıldızlaşması”ndan söz ettikten sonra şunları da yazdı.

“Türkiye, hem söylemini hem de olayların gerçekleştiği yerdeki eylemleri hızlandırıyor ve Türk-Suriye sırını boyunca muhalefeti desteklenmesi için somut adımların atılmasından giderek daha çok konuşuluyor.”

Dergham, Türk liderliğinin, İran’ın Suriye rejimine desteğinin sonuçları ile ilgili olarak uyardığını da yazdı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen