Cts. Nis 27th, 2024

TPAO ve Shell anlaşmaları imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin büyüdüğüne ve geliştiğine dikkat çekerek, anlaşmaların hem Türkiye’ye hem de Shell’e faydalar sağlayacağını umduğunu bildirdi.


Enerji Bakanı Taner Yıldız TPAO ve SHELL arasındaki petrol arama anlaşması töreninde konuştu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile İngiliz enerji şirketi Shell arasında Antalya Açık Deniz/Güneydoğu Anadolu Bölgesi alanlarını kapsayan, arama, üretim paylaşım anlaşmaları imzalandı.

Törenle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız‘ın şahitliğinde gerçekleşen iki anlaşmaya, TPAO adına Genel Müdür Mehmet Uysal, Shell adına da Royal Dutch Shell Uuluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded imza koydu.

"İnşallah Akdeniz‘de önemli bulgulara rastlayacağız ve bu bulgular sayesinde de jeolojik birikim olan TPAO’nun Ar-Ge ve yüksek teknolojiyle buluşması inşallah bize petrol ve doğalgazla ilgili önemli bir sonuç çıkartacaktır" diyen Bakan Yıldız şunları söyledi:

"Türkiye büyüyor ve gelişiyor. Türkiye‘nin büyüme rakamları, gerçekten heyecan verici bir rakam. Vu vurgu bizim tarafımızdan değil ama diğer ülkeler tarafından yapılıyor. Hükümetlerin bile ne kadar zora girdiğini görüyoruz. Hükümetlerin tehdit altında olduğu bir ortamda biz büyüyoruz.

Türkiye enerji kaynaklarını çeşitlendirecek. Petrol ve doğalgaz kaynaklarının yerli hale dönüşmesini sağlayacak, bir yandan su ve güneşi enerji kaynağı olarak değerlendirecek. Türkiye kararlılığını bozmayacak; yerli kaynaklar haline getirmeye çalıştığımız petrol ve doğalgazla ilgili imzalar atmaya devam edecek.

Karadeniz’de başarılı çalışmalar yaptık. Sürmene 1 kuyusunda 5 bin 500 metreye kadar indik. TPAO burada operatör olarak çalışıyor. "Bu bir kültür" demiştim daha önce. TPAO bunun ucundan yakaladı ve bundan sonrasını bırakmaz ve Akdeniz‘de özellikle önemli bir oyuncu haline geldi, birinci sıraya oturdu. 28 tane kuyu çalışmasında bulunduk. Bu önemli bir rakam. Pahalı bir maliyet, aldığımız olumlu sonuçlar oldu."

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu işbirliğinin uluslararası siyasi spekülasyonlardan uzak, teknik bir çalışmanın ürünü olduğunun ısrarla altını çizmek istediğini belirterek, anlaşmaların hem Türkiye‘ye hem de Shell’e faydalar sağlayacağını umduğunu bildirdi.

Anlaşma ile iki firma Antalya açıklarında önce sismik arama, ardından da sondaj faaliyetlerinde bulunacaklar. TPAO ve Shell Güneydoğu’da ise şeyl gaz (kaya gazı) üretiminde faaliyet gösterecek.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen