Paz. Nis 28th, 2024

AB Bakanı Egemen Bağış, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile bir araya geldi. Bağış: ”Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı azalırken, AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı artıyor, denge sağlandığında üye oluruz” dedi.


AB süreci yanında ortak çıkarı ilgilendiren dış politika konularının tartışıldığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bağış, ”Türkiye’nin AB’ye ihtiyacı azalırken, AB’nin Türkiye‘ye ihtiyacı artıyor. Denge sağlandığında üye oluruz” dedi.

AB’ye katılım müzakerelerine başlayan hiçbir ülkenin üyelikten geri çevrilmediğini hatırlatarak, Türkiye için de farklı bir uygulamanın söz konusu olamayacağını kaydeden Bağış, ”Üyelik olur mu olmaz mı diye değil, ne zaman olur diye sormak daha doğru olur” değerlendirmesinde bulundu.

Bağış, ”AB içinde Letonya gibi dostlarımız sayesinde ön yargıları kıracağız” derken Rinkevics, Türkiye‘nin AB üyeliğine aktif desteklerinin devam edeceği taahhüdünde bulundu.

Rinkevics, ”Türkiye’nin üye olmamasını gerektiren hiçbir neden göremiyorum. Üye olmasını destekleyen nedenler ise çok fazla” diyerek, üyelik sürecinin zorlu olsa da başarıyla sonuçlanacağına inancının tam olduğunu vurguladı.

Rinkevics, enerji faslı başta olmak üzere Türkiye‘nin AB katılım müzakerelerinde yeni fasılların açılmasına tam destek verdiklerini belirtti.

Letonya Dışişleri Bakanı Rinkevics, kendilerinin de NATO üyeliği aşamasında ”Baltık ülkeleri nasıl NATO’ya girebilir” şeklinde temelsiz ön yargılarla karşılaştıklarını ve bunları aşmada Türkiye‘den büyük destek gördüklerini anlattı.

Türkiye ile ekonomik ilişkilerin hızla geliştiğini, bu yılın geride kalan döneminde Türkiye‘ye olan ihracatlarının yüzde 300’ün üzerinde arttığını ve her düzeyde ikili temasları ve diyaloğu artırma kararı aldıklarını belirten Rinkevics, terörle mücadelesinde Türkiye‘yle tam dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

Türkiye’nin AB üyeliğinin dünyadaki güvenli bölgenin genişlemesi anlamına geleceğini söyleyen Rinkevics, ”Türkiye bölgesinde çok önemli bir oyuncu. Afganistan‘dan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya kadar alanda büyük etkisi var. Türkiye‘nin engin demokrasi tecrübesine sahip olduğunu biliyoruz. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya demokrasi ihraç edebilir” ifadesini kullandı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen