Paz. Nis 28th, 2024

Kara Harp Okulu’nda cunta yanlısı konuşmaların perde arkasını araştıran Yunan basını, ordudan uzaklaştırılan Kara Kuvvetleri Komutanı General Frangos etrafında bir derin devlet oluştuğunu öne sürdü.


Türkiye sınırında Meriç’e 120 kilometrelik hendek kazdıran Frangos, ay başında görevden alınmıştı. Papandreu başbakanken, savunma bakanına, “Aman Pano, aklın fikrin orduda olsun” demiş.

YUNAN Kara Harp Okulu (Sholi Evelpidon) öğrencilerinin, Albaylar Cuntası (1967-1974) iktidarı için sonun başlangıcı olan 17 Kasım 1973’deki kanlı Teknik Üniversite olaylarının 38. yıldönümü töreninde cunta yanlısı konuşmalar yapıp marşlar söylemeleri Atina’da hem endişe yarattı hem de “orduda neler oluyor” tartışmaları başlattı.

Frangos sisteminin dişlerini söktüler

Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea, Papandreu hükümetinin istifa etmesi arefesinde, eski savunma bakanı Panos Beglitis’in 2 Kasım’da genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları dahil tam 16 generali emekliye sevketmesinin perde arkasını ortaya çıkardı. Gazeteye göre, operasyonun hedefi Meriç’te inşası devam eden 120 kilometrelik dev hendeğin de mimarı sayılan ve Türkçe de bilen Gümülcineli Kara Kuvvetleri Komutanı General Frangulis Frangos ve arkadaşlarının ordudan uzaklaştırılmalarıydı.
Ta Nea haberinde, 1974 öncesi “Sholi Evelpidon” mezunu aşırı milliyetçi komutanların general Frangos’in çevresinde toplandıklarını ve Kara Kuvvetleri’nde adeta bir “derin devlet” oluşturduklarını kaydederek “Orduda general Frangos sistemi kurulmuştu. Hükümet de bu sistemin dişlerini söktü” diye yazdı.
Gazete ayrıca Papandreu’nun başbakan iken geçen yaz sonunda Beglitis’e “Aman Pano, aklın fikrin orduda olsun” dediğini belirtti.

İşkenceci generalin cuntacı başkan oğlu

Bu arada, Sholi Evelpidon’daki son olayın “kahramanı” 4. sınıf öğrencisi ve okul başkanı Hristos Farandatos’un, Meriç’de Türk-Yunan hududu yakınındaki Sofulu’da (Sufli) bulunan kara birliği komutanı tuğgeneral babası Panayotis’in de 1982 yılında aynı okulda “komünist” diye bir öğrenciye işkence yaptığı anlaşıldı.
Panayotis Farandatos 1982’de 4. sınıf ögrencisi iken, Komünist Partisi’nin (KKE) bir toplantısına katıldığı dedikodusu yayılan 1. sınıf öğrencisi Yorgo Papaiordanis’e önce “Diz çök ve kahrolsun komünizm diye bağır” demiş, ardından da hastanelik oluncaya kadar dövülmesi talimatı vermişti. İşkenceye katılan 8 sınıf arkadaşıyla Sholi Evelpidon’un disiplin kuruluna sevkedilen Farandatos 40 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Tuğgeneral baba Farandatos, Sholi Evelpidon’daki son olayın faili oğlu Hristos’u dün ziyaret ederek kendisini teselli etti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen