Per. May 2nd, 2024

İskoçya’da yapılan bir araştırmada, ağrı kesici ve ateş düşürücü parasetamol’ün sürekli kullanımının tehlikeli sonuçları olabileceği sonucuna varıldı. Uzun süre giderek artan oranda kullanımının ise, ölümcül olabileceği uyarısı yapıldı.


İskoç bilim adamlarından ağrı kesici parasetamol ile ilgili önemli bir uyarı geldi. İskoçya’nın Edinburgh Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; parasetamol’ün giderek artan kullanımı doz aşımı etkisi yaparak ölüme yol açabiliyor.

663 hasta üzerinde yapılan araştırmada her geçen gün giderek artan oranda alınan parasetamol’ün beyine, karaciğere, böbreklere ve solunuma zarar verdiği belirlendi. Çalışmada, parasetamolün günde sadece bir iki tablet fazka kullanımının da aşırı doz etkisine yol açabildiği tespit edildi.

Kronik ağrılar için gün aşırı parasetamol kullanan ve tablet sayısını giderek arttıran hastaların ölümcül septomların farkına varmasının da güç olduğu belirtildi. Hastalar için hayati tehlike teşkil eden durumların doktorların bile gözünde kaçabildiği uyarısı yapıldı. Doktorlar tek bir seferde intihar amaçlı parasetamol alanlara kıyasla, yavaş yavaş biriken aşırı dozdan hastalanan kişileri kurtarmanın daha zor olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, "Eğer parasetamol ağrılarınıza iyi gelmiyorsa dozunu arttırmak yerine, doktorunuzdan size yeni bir ilaç yazmasını talep edin” tavsiyesinde bulunuyor. BEYAZ GAZETE

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen