Paz. May 12th, 2024

Kışın içinizi ısıtan bir bardak çay, bir fincan kahve ya da süte tatlandırmak için attığınız şeker hayatınızı zehir edebilir. Araştırmalara göre çay şekeri yüksek ısıda kanser riskini artırıyor.


Sıcak içecekler, rahatlatıcı ve keyif verici özelliklerinden dolayı kış aylarında ilk tercihlerimiz arasında yer alır. Sıcak içecekler içinde dünyada en çok tüketilen ikili siyah veya bitkisel çaylar ve kahvedir. Bunu ardından süt ile hazırlanmış içecekler takip etmektedir.

Kış aylarında içimizin ısınması için tercih ettiğimiz bu içecekleri eğer doğru kıvam ve ısıda içmezsek zararlarının da olabileceğini biliyor muydunuz? Hatta içerisine konulan tat verecek besinlerin bile özelliklerinin olmasının sağlık açısından önemli olduğunu söylüyor çalışmalar.

Sıcak içeceğin ısısının da belirli bir derecede olması gerekliliği ve içerisine kattığımız şekerin bile zararının olabildiğini hiç tahmin edebilir miydiniz? Araştırmalar sıcak içeceklerin maksimum içme sıcaklıkları üzerine yaptıkları çalışmalarda, yüksek sıcaklıkta çay şekeri ihtiva eden sıcak içeceklerin yemek borusu kanserini artıran bir faktör olduğu ile ilgili bulgular ortaya koyarken, bunun aksine, içilebilecek sıcaklıktaki (70-90 derece) çaya bal eklenmesinin olumlu sağlık etkilerinin olduğunu, herhangi bir şekilde yemek borusu kanseri riskini artırmadığını, aksine çaya bal eklenmesinin antioksidan kapasiteyi ortalama yüzde 50 oranında artırdığını belirtmektedir.

Bu nedenle sıcak içecekleri çok kaynar olmayan sıcaklıkta, içerisine de yapay tatlandırıcı veya çay şekeri koymadan doğal tatlandırıcılarla tatlandırmanın önemi ortaya konulmaktadır.

Beslenme bilimcilerinin son yaptığı araştırmalarında bitkisel çayların belirgin tıbbi etkilerini arttırmak için bal ile tatlandırmanın çok etkin olduğu ortaya çıkıyor. Yatıştırıcı etkisi olan papatya, kabızlık giderici sinameki, ishal kesici ceviz yaprağı, balgam söktürücü meyan kökü, mideyi rahatlatıcı nane, ıhlamur, limon meyve kabuğu ve rezenenin bal ile tatlandırıldığında daha etkin hale geldiği belirlendi. Buna ek olarak plastik bardak yerine sıcak içeceklerinizi cam bardakta içmenin kansere karşı koruyabilecek faktörlerden biri olduğu savunuluyor.

Yine özellikle sütü içerken eğer pastörize veya sterilize edilmiş paket süt içmek istiyorsanız kesinlikle ısıtma işlemi yapmayın. Sütü ısıttıkça besin değerinde kaybolmaya neden olursunuz. Isıtma işlemi yerine oda ısısında ılımaya bırakmalısınız. Ayrıca içerisine bal koyarak tükettiğinizde besin değerini arttırırsınız.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen