Cts. Nis 27th, 2024

Böbrek sinirlerinin yakılması esasına dayanan RSD yöntemi, ilaç kullanmak zorunda olan tansiyon hastalarının umudu oldu.


Dünyada 3 yıllık geçmişe sahip olan Renal Sempatik Denervasyon (RSD) yöntemi, ilaçlarla kontrol altına alınamayan inatçı yüksek tansiyon tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar veriyor. RSD yönteminin böbrek damarlarının etrafında bulunan ve tansiyonun yükselmesine neden olan sempatik sinirlerin yakılması esasına dayandığını belirten Prof. Dr. Sinan Dağdelen" Bu sinirler yakılıyor. Yakılan sinirler fonksiyon dışı bırakıldığı için tansiyon yükselmesine neden olamıyor" dedi

RSD yöntemini hastasına uyguladığını ve olumlu sonuçlar gözlemlediğini ifade eden Prof. Dr. Sinan Dağdelen şöyle konuştu:
“Hastam günde 6 doz ilaç alıyordu ve sürekli tansiyon baskısına sahipti. Ancak bu yöntemi uyguladıktan sonra hastaya sadece yarım dozluk ilaç yeterli oldu. Yani önceden günde 6 ilaç içen hastanın 5 ilacını tamamen kestik. Hasta, 10 miligramlık tek bir ilacın ise sadece yarısını içiyor.”

LOKAL ANESTEZİYLE YAPILIYOR

İşlemin 40 dakikada tamamlandığını söyleyen Prof. Dağdelen şöyle konuştu:
“Kasık damarından bir tel ile girilerek, her iki böbrek damarı radyofrekans dalgaları ile ısıtılıyor ve bu şekilde damarın etrafında tansiyona neden olan sinirler fonksiyon dışı bırakılmış oluyor. Bu işlem sırasında sadece lokal anestezi kullanılıyor. Herhangi bir kesme veya ameliyat yapılmıyor”

Yöntemin klasik hipertansiyon tedavisinden sonuç alamayan hastalar için en iyi çözüm olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dağdelen "Yöntem, çoklu ilaçlara rağmen düşmeyen inatçı hipertansiyon tedavisinde önemli avantaj sağlıyor. Klasik hipertansiyon tedavisi sadece kimyasal ilaçlar almak ve diyet yapmak esasına dayanır. Bu ilaçların yan etkilerini ve diğer organlara olan hasarlarını ömür boyu sorgulamak gerekir. Bu tedaviyle sadece tansiyon sempatik sinirlerini ısıtma esas alınır ve vücuda herhangi kalıcı bir hasar verilmez. Bu tedavi sayesinde hastanın kullandığı ilaçları yaklaşık yüzde 50 azaltmak veya tamamen kesmek mümkün olabiliyor. Böylece vücut sürekli kimyasal ilaçlara maruz bırakılmaktan kurtuluyor. Bu nedenle hastanın kullandığı ilaçları azaltabilmek veya tamamen kesmek büyük bir avantajdır.” şeklinde konuştu.

İLAÇ KULLANMAYA SON

Yeni yöntemin tansiyon sempatik sinirlerini ısıtma esasına dayandığını ve kalıcı bir hasar vermediğini belirten Dağdelen" Bu tedavi sayesinde hastanın kullandığı ilaçları yaklaşık yüzde 50 azaltmak veya tamamen kesmek mümkün olabiliyor. Böylece vücut sürekli kimyasal ilaçlara maruz bırakılmaktan kurtuluyor. Bu nedenle hastanın kullandığı ilaçları azaltabilmek veya tamamen kesmek büyük bir avantajdır.” dedi.

HANGİ HASTALARA UYGULANABİLİYOR?

Yöntemin dünyada 2000’in üzerinde hastada kullanıldığını ve başarılı sonuçlar alındığını belirten Dağdelen, RSD yöntemi için en uygun hasta profilini çok ilaç kullanmak zorunda kalan ve ilaçlara rağmen tansiyonu yüksek olan hastaların oluşturduğunu vurguladı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen