Cts. Nis 27th, 2024

Afganistan’da bulunan koalisyon güçleri askerlerini çekmeye başladı. Aralık ayı sonuna kadar 14 bin asker ülkeyi terk edecek. ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon’un verilerine göre ise 2012 yılının sonuna kadar 40 bin yabancı asker Afganistan’dan çekilmiş olacak.


ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) verilerine göre, 2012 yılının sonuna kadar ABD’nin, Afganistan‘da bulunan 101 bin askerin 3’te biri olan 33 binden fazla asker ülkelerine geri dönecek. Ülkede bulunan diğer 49 koalisyon ülkesinin askerleri de ayrılmakta acele etmediklerini ifade etmelerine rağmen, geri çekileceklerini açıkladı.

Yabancı askerler Afganistan‘dan bu yıl çekilmeye başlayacak. Çok sayıda ülkenin çekilme planlarına göre yaklaşık 14 bin yabancı asker Aralık ayının sonuna kadar ülkeden ayrılacak. ABD bu yıl 10 binden fazla askeri personelini geri çağırırken, Kanada bu yaz 2 bin 850 askerini çekti. Fransa ve İngiltere ise yaklaşık 400’er askerini, Polonya 200, Danimarka ve Slovenya yaklaşık 120 askerini evine gönderecek.

Gelecek yıl çekilmenin daha da artacağı ve 26 bin askerin Afganistan‘dan ayrılacağı tahmin ediliyor. Bu rakama 23 bin Amerikalı, 950 Alman, 600 Fransız, 500 İngiliz, 400 Polonyalı, 290 Belçikalı, 156 İspanyol ve 100 İsveç askeri dahil.

Macaristan, Finlandiya ve İtalya‘nın da çekilme takvimlerini sonlandırmak üzere oldukları belirtiliyor.

Birçok ülke gelecek yıllarda Afgan polisini ve ordusunu eğitmeye devam etmek için Afganistan‘da askerlerini tutmaya devam edeceklerini, bir kısmı da 2014 yılında uluslararası muharebe görevinin bitmesinin ardından savaş yorgunu ülkeye yardıma devam edecekleri sözünü verdi.

Öte yandan yabancı askerlerin ülkeden ayrılması Afganlıları tedirgin ediyor. Yabancı askerlerin ülkeden ayrılması ile ülkenin bir iç savaşa sürükleneceğinden korkan Afganlılar, Afgan güvenlik birimlerine güvenleri artmasına rağmen, Afgan askerinin ve polisinin 3 yılda tüm ülkenin güvenliğini sağlamaya hazır olduğuna yönelik ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin inancını paylaşmıyor. Afganlıların bir kısmı ayrıca askerlerin gidişi ile ekonomik çöküntü yaşanacağını düşünüyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen