Paz. May 5th, 2024

Carrier IQ iddialarının ardından bu yazılımı silmeye yönelik programlar internette dağıtılmaya başlandı.


Hem üretici hem de operatörler için sorunları raporladığı iddia edilen akıllı cep telefonu yazılımı Carrier IQ’yu silmeye yönelik alternatif uygulamalar internet ortamında dağıtılmaya başlandı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, resmi olarak istatistiki bir yazılım olduğu ifade edilen Carrier IQ’yu ilk farkeden ve derinlemesine inceleyen Trevor Eckhart isimli kod uzmanı, bu yazılımın cep telefonunda basılan her tuşu kaydettiğini ve kullanıcıdan bağımsız olarak sunucuya gönderdiğini iddia etti. Eckhart, bu iddiasını gösteren ilgili videoyu YouTube.com üzerinden dünya ile paylaştı, hemen arkasından özel hayatın gizliliği odaklı tartışmalar başladı.

Carrier IQ şirketinin yöneticileri, olayın duyulmasının ardından yazılımın mobil cihazlar ve ağlardaki sorunların tespit edilmesi için kullanıldığını ve elektronik posta, SMS, video, fotoğraf, ses ve buna benzeri verileri kayıt etmediğini ve iletmediğini açıklamasına rağmen, Trevor Eckhart, şirketin iddia ettiğinin aksine bu verilerin de kriptolanarak toplandığını iddia etti ve videosunda paylaştı.

Carrier IQ, resmi sitesi üzerinden yaptığı açıklamada şu ana kadar 140 milyondan fazla cihazda bu yazılım yüklü olduğunu açıkladı.

Bununla birlikte ROM’u kilitli olduğu için kullanıcının cep telefonundan silmesi mümkün olmayan ”casus yazılım” olarak adlandırılan Carrier IQ yazılımını silmek üzere tasarlanmış bazı yazılımlar da internet ortamında paylaşılmaya başlandı. Ancak Eckhart’a göre Carrier IQ, işletim sistemine bütünleşik olarak inşa edildiği için işletim sistemi kodları yeniden düzenlenmeden yazılımın tamamen silinmesi zor.

Öte yandan operatör ve pazar kısıtlamalarından dolayı açık kaynaklı kod olan Andorid üzerine alternatif ROM (Read-Only Memory) geliştiren CyanogenMod gibi gruplar, kendi yazılımlarında Carrier IQ olmadığını açıkladı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen