Paz. May 5th, 2024

Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinde zengin bir Çin’li çiftin kendi spermlerini kullanarak kendilerinin dışında iki taşıyıcı anne ile doğurdukları (2+3+3) toplam 8 bebek ülkede tartışma konusu oldu.


30 yılı aşkın süredir tek çocuk politikası uygulanan Çin’de bu yöntemle sekiz bebek dünyaya gelmesi yerel yönetimi harekete geçirdi.

Çin medyasında yer alan haberde, Guangzhou şehrindeki zengin bir çiftin ikiz bebekleri dışında kendilerine ait spermleri kullanarak iki taşıyıcı anneye de üçer bebek doğurtmaları sonucu toplam 8 bebeğe sahip oldukları bildirildi. Zengin çiftin taşıyıcı anne yöntemi de dahil 8 sahibi olaması, tek çocuk politikası uygulanan Çin’de tartışma konusu oldu.

Haberde, Guangdong Nüfusu ve Aile Planlama Komisyonu Başkanı Zhang Feng’ın bu yöntemle dünyaya gelen bebeklerin ülkenin uyguladığı yasaya uygun olmadığını ifade ettiği kaydedildi. Konu ile ilgili soruşturma başlatılmasını isteyen Zhang, bu olayın direk “fazla doğum” olduğunu söyledi.

Taşıyıcı anne kullanma olayının Çin’de serbest olduğunu ve bebek sahibi olamayan ailelerinin bu yönteme başvurmalarının yasal olduğunu aktaran Zhang, bu olayda ise anne babanın kendi doğurdukları ikiz bebekleri dışında ayrıca iki taşıyıcı anne kullanarak 6 çocuk daha sahibi olmalarının yasa dışı olduğuna vurgu yaptı.

Çin’de en çok bebeğe sahip olan aile, her bir bebek için özel bir bakıcı tutarken, bebeklerin hepsinin birbirlerine tıpatıp benzedikleri kaydedildi. Çin blog sitelerinde en çok yorumlanan haberlerden biri olan bu olay, Çin’in uğurlu rakamı 8 olduğundan ailenin 8 bebeğe sahip olmak istediği şeklinde yorumlandı.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de 1980`de uygulanmaya başlanan tek çocuk politikası, ülkede sürekli tartışma konusu oluyor. Aile planlaması çerçevesinde katı bir biçimde uygulanan tek çocuk politikasının, kadın erkek nüfusunda (cinsiyetlerde) dengesizliklere neden olduğu belirtilirken, Çin’de Nisan ayında yayımlanan bir raporun, ülke nüfusu içinde gençlerin oranının düştüğü, yaşlıların oranının arttığını ortaya koyduğu ifade ediliyor. Nüfus uzmanlarının, küresel düzeyde en hızla büyüyen ülkenin gelecek yıllarda çalışacak insan bulmakta zorlanabileceği, artan yaşlı nüfusun maliyetinin yükselebileceği konusunda uyarıda bulundukları ifade ediliyor.

Çin`de birçok aile, erkek çocuk tercih ettiği için kız bebekler aldırılıyor. Çin`de doğurganlık oranı 1970`de yüzde 5,8 iken tek çocuk politikasının uygulanmaya başlamasının ardından bu oran, 1979`da yüzde 2,7`ye, 2009`da ise yüzde 1,5`ye düştü.

Cihan

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen