Çar. May 1st, 2024

Suriye’de olaylar dinmek bilmezken Ankara, Beşar Esad yönetimini yalnızlaştırmak için yeni bir adım daha atıyor


Suriye’deki azınlıkların temsilcileriyle temasa geçilip "Şu anki durum Suriyelilere zarar veriyor. Rejimle aranıza mesafe koyun. Belirsizlik uzamasın, ülke demokrasiye geçsin" mesajı verilecek
Bugüne kadar Suriye muhalefeti, ABD, AB ve Arap Birliği’yle eşgüdüm içerisinde hareket edilirken, güvenlik kaygıları nedeniyle Esad yönetimiyle arasına mesafe koyamayan ülkedeki Kürt, Türkmen, Hıristiyan, Dürzi ve Nusayrilerin de aralarında bulunduğu dini ve etnik azınlıklarla da temasa geçilecek. Ülkede sayıları 1.5 milyonu bulan bazı azınlık gruplar, Esad sonrası dönemde haklarını koruyamayacağı endişesi taşıdığı için rejimle arasına mesafe koyamıyor. Bu kaygının farkında olan Ankara, yapacağı görüşmelerde taraflara net mesajlar iletecek ve Esad rejiminin çökmesinin ardından kurulacak yeni sistemde tüm dini ve etnik azınlıkların güvence altına alınacağı garantisi verecek. Esad muhaliflerinin de yeni dönemde azınlıkların haklarının korunması konusunda aynı yaklaşımda olduğu belirtildi. Ankara, yılbaşından sonra yapılması planlanan görüşmelerde azınlık temsilcilerine verilecek mesajları ise yu üç başlıkta topladı:

Rejimle aranıza mesafe koyun.
Suriye’nin şuan ki durumu tüm Suriyelilere zarar veriyor.
Belirsizlik uzamasın, ülke demokrasiyle yönetilsin.

ÜLKEDEKİ AZINLIKLAR
22.5 milyon nüfusu olan Suriye‘nin yüzde 74’ü Sünni, yüzde 16’sını Nusayri ve Dürzi azınlık oluşturuyor. Hıristiyanlar ise ülkenin yüzde 10’una tekabül ediyor. Şam ve Halep’te küçük oranda da olsa Yahudi azınlık topluluğu yaşıyor. Dini ve mezhebi azınlıkların yanı sıra ülkede etnik azınlıklar da yer alıyor. Etnik azınlıklar arasında Kürtler, Türkmenler ve Ermeniler öne çıkıyor. Suriye konusu ve Türkiye-Suriye ilişkileri ay sonunda yapılacak yılın son MGK toplantısında da ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılacak. Yüksek Askeri Şura’nın (YAŞ) yarınki toplantısında konu bölgesel ve güvenlik boyutları ile ele alınacak. Ancak ayrıntılı değerlendirme MGK toplantısında yapılacak. İstihbarat birimleri tarafından hazırlanan Suriye‘nin iç dinamiklerine ilişkin hazırlanan raporun yanı sıra iki ülke arasındaki son dönemde ekonomi alanında alınan kararlar da masaya yatırılacak.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen