Cts. Nis 27th, 2024

Türkiye’de yaşayan dürüst vatandaşın haberi olmadan bazı eller cüzdanları yakacak.


Elektrik faturalarında yeni düzenlemeye gidiliyor. Buna göre, 6 başlıktan oluşan faturalar 3 başlıkta toplanacak. Dürüst vatandaşın sırtına yüklenen kayıp kaçak bedeli faturada gösterilmeyecek. Ancak, vatandaş bu parayı yine de ödeyecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik faturalarında yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Halen elektrik faturaları ”Perakende satış bedeli, enerji nakil bedeli, TRT payı, Enerji Fonu, Belediye Tüketim Vergisi ve Sayaç Okuma Bedeli” olmak üzere 6 kalemden oluşuyor.

2012’de yürürlükte

EPDK, 2012 yılı başından geçerli olmak üzere, faturalardaki söz konusu detayları ”Enerji bedeli, nakil bedeli, vergi ve fonlar” olmak üzere 3 başlık altında toplamayı planlıyor. Böylece, TRT payı, kayıp-kaçak bedeli gibi detaylar faturalarda ayrı ayrı gösterilmeyecek, ”enerji bedeli” adı altında toplanacak. Böylece dürüst vatandaşın sırtına yükselen kayıp kaçak bedeli faturadan çıkmış olacak. Ancak faturada görünmese de vatandaş bu ücreti ödemeye devam edecek.

Kayıp-kaçak ve TRT payının bu yılın şubat ayından itibaren faturalarda detaylı olarak yazılmasıyla kamuoyunda tartışma başlamış ve bazı tüketici dernekleri kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciler tarafından ödenmemesi için dava açmıştı.

Enerji’de dev ortaklık

OYAK, enerji üretmek için oluşturduğu AYAS projesi girişimini Koç Topluluğu ve AES’in ortak enerji şirketi AES Entek ile ortak olarak sürdürecek. OYAK ve AES Entek’in gerekli resmi izinlerin alınmasından sonra yüzde 50 pay ile katılacakları ortaklık çerçevesinde İskenderun Körfezi’nde, Sugözü Yumurtalık bölgesinde 625 megavat kapasiteli bir elektrik santrali inşa edilmesi ve yılda yaklaşık 4,5 milyar kilovatsaat elektrik üretimi planlanıyor. Gerekli lisans ve izinleri büyük ölçüde tamamlanan projenin finansmanının 2012 içerisinde sağlanması öngörülürken, santralin 2016 yılında devreye girmesi hedefleniyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen