Cum. May 3rd, 2024

Türk halkının yüzde 75’i yeni yılı evde yüzde 4’ü ise dışarıda karşılayacak.


MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının yılbaşı harcamaları için ayırdığı ortalama bütçe 165 TL. Yapılan araştırmada, yeni yılı evde karşılayacağını belirtenlerin oranı yüzde 75 olarak hesaplanırken, yılbaşını dışarıda kutlayacaklar yüzde 4

MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının yılbaşı harcamaları için ayırdığı ortalama bütçe 165 TL. Yapılan araştırmada, yeni yılı evde karşılayacağını belirtenlerin oranı yüzde 75 olarak hesaplanırken, “Yılbaşını dışarıda kutlayacağım” diyenler ise sadece yüzde 4 ile sınırlı kaldı.

Mastercard tarafından yapılan MasterIndex araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 75’i yeni yılı evde karşılayacak.

11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan çalışma, halkın, hafta sonuna rastlayan yılbaşı tatilini nasıl geçireceğini ve harcama planlarını araştırdı. Buna göre, yüzde 75’lik önemli bir kitle yılbaşı tatilini evde geçirecek. Yılbaşını akraba ve aile yanında kutlayacak olan yüzde 11’lik kesimin katılmasıyla, toplamda yüzde 86’ya varan oranda, kutlamalar evde yapılacak.

Halkın yalnız yüzde 4’ü dışarı çıkmayı planlarken, yeni yıla çalışarak gireceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 5. Araştırmaya göre, sosyoekonomik seviye (SES) geriledikçe, evde oturma oranı da artıyor. Yüksek gelir grubunun yüzde 57’si “Yeni yılda evdeyim” derken, bu oran düşük gelir grubunda yüzde 88’e yükseliyor.

Bölgesel bazda, evde kutlama yapacakların oranı Marmara’da yüzde 78, Doğu Anadolu’da yüzde 88. Türk halkı, yılbaşı için ortalama 165 TL bütçe ayırırken, yüksek gelir grubunda rakam 347 TL’ye çıkıp düşük gelir grubunda 95 TL ile sınırlı kalıyor.

EN FAZLA HARCAMAYI GIDAYA YAPIYORUZ

Araştırmaya göre halkın yüzde 59’u yılbaşı için özel alışveriş yapıyor. Yapılan alışverişin yüzde 47’si yiyecekiçecek, yüzde 25’i hediye, yüzde 10’u giyim, yüzde 9’u eğlence, yüzde 6’sı film, yüzde 3’ü müzik CD’si alışverişi olarak ayrılıyor.

Araştırmada, yeni yıl için 3 kişiye ve ortalama 71’er TL’lik hediye alındığı ortaya çıkıyor. Yüksek gelir seviyesine sahip kesimin ortalama hediye bütçesi 139 TL iken düşük gelir grubunda bu oran 44 TL’ye iniyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen