Cts. Nis 27th, 2024

Görev süresi bugün dolan Özcan’ın yerine YÖK Başkanlığı’na İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Gökhan Çetinsaya atanıyor. Kulislere sızan bilgilere göre, atama kararı bugün açıklanacak.


İSTANBUL/ANKARA – Yusuf Ziya Özcan’ın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’ndaki görev süresinin bugün itibarıyla sona ermesi nedeniyle yeni başkanın kim olacağı konusunda gözler Çankaya Köşkü’ne çevrildi. Özcan yeniden koltuğa talip olmasına karşın, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın bugün YÖK Başkanlığı’na atanması bekleniyor. Kulislere sızan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çetinsaya’nın atama kararnamesini bugün imzalayacak. YÖK Başkanlığı için Yusuf Ziya Özcan ve Çetinsaya’nın yanısıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun’un da adı geçiyordu. YÖK yasası uyarınca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Özcan’dan boşalacak YÖK üyeliğine bir isim atayıp o kişiyi başkan yapabileceği gibi, üye olarak atama yapıp var olan üyeler arasından da başkanlık tercihi yapabiliyor.

Davutoğlu’na yakın

Henüz 47 yaşında olan Prof. Çetinsaya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na yakın bir isim olarak biliniyor. Çetinsaya’nın rektörü olduğu İstanbul Şehir Üniversitesi’nin kuruluşuna da Davutoğlu önayak olmuştu. 3 yıldır rektörlük görevini yürüten Çetinsaya oldukça enerjik ve dışa dönük bir kişi olarak biliniyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1985’te mezun olan müstakbel YÖK Başkanı, University of Manchester Orta Doğu Araştırmaları Bölümü’nden 1994’de doktora unvanını aldı (1994). Hacettepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde araştırma görevlisi (1986-1994), yardımcı doçent (1995-1999) ve doçent (1999-2002) olarak görev yaptı.
2005’te profesör oldu

Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Yönetim Kurulu Üyeliği ve İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Anabilim Dalı Başkanlığı da yapan Çetinsaya, profesörlük ünvanını 20005 yılında aldı.

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya yurtdışında aldığı ödüllerle de dikkat çeken bir isim: Amerika Ortadoğu Çalışmaları Cemiyeti (Middle East Studies Association of North America, MESA) 1994 Malcom H. Kerr Sosyal Bilimler Doktora Tez Ödülü Birinciliği ve İngiltere Orta Doğu Çalışmaları Cemiyeti 1995 Leigh Douglas En İyi Doktora Tezi Ödülü’nü kazandı.

Yayınlanmış kitabı var
Çalışma alanları, Osmanlı ve Modern Türkiye Tarihi (19. ve 20. Yüzyıl), Ortadoğu Tarihi ve Siyaseti (19. ve 20. Yüzyıl) ve Türk Dış Politikası olan Çetinsaya’nın Ottoman Administration of Iraq adlı bir kitabı da bulunuyor.

(Radikal)

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen